در این پژوهش، از 19 گونه مرتعی در منطقه سارال کردستان که از گونه های مهم و خوشخوراک مراتع منطقه هستند، در سه مرحله فنولوژیک (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) نمونه برداری انجام شد سپس تجزیه شیمیایی برای اندازه گیری درصد نیتروژن (N) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) نمونه های گیاهی انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از طرح کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 57 تیمار در سه تکرار استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها به منظور بررسی تغییرات شاخص های کیفیت علوفه گونه های مورد بررسی در مراحل مختلف فنولوژیک از تجزیه واریانس مرکب استفاده شد. میانگین ها با استفاده از آزمون چنددامنه دانکن مقایسه شد. نتایج بیانگر تغییرات قابل ملاحظه ای در ترکیب شیمیایی گیاهان مورد بررسی و همچنین معنی دار بودن اثر مرحله فنولوژیک بر کیفیت علوفه بود. با پیشرفت مراحل رشد، از مقدار پروتئین خام(CP) ، ماده خشک قابل هضم (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) به عنوان عوامل افزاینده کیفیت علوفه، کاسته و بر میزان الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) به عنوان عامل کاهنده کیفیت علوفه، افزوده می شود. این نتایج برای تعیین ظرفیت چرا و زمان مناسب چرای دام در مراتع مورد بررسی، کاربرد دارد.