سابقه و هدف: انار(Punica granatum) ، از محصولات باغی با خواص دارویی است که می تواند با شرایط اقلیمی گرم و خشک سازگار شود. هرچند این درخت میوه مقاوم به کم آبی بوده، اما آبیاری منظم در افزایش مقدار و کیفیت محصول آن نقش مهمی دارد. با توجه به کمبود منابع آبی، شود شدن منابع آب زیرزمینی بدلیل کاهش زولات جوی و همچنین وجد عناصر مغذی در پساب شاید بتوان با اختلاط آن با آب شور اثرات منفی ناشی از شوری را کاهش داد و تولی محصول را در این شرایط حفظ نمود. این پژوهش به منظور بررسی اثر آب شور رقیق شده توسط پساب بر نهال انار در مرکز ملی تحقیقات شوری انجام شد.مواد و روش ها: این پژوهش با هدف بررسی تاثیر استفاده از این دو منبع آبی نامتعارف (آب شور و پساب) در آبیاری نهال یک ساله انار، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار آبی در 3 تکرار به انجام گردید. سه ماه بعد از استقرار قلمه ها، دو نوع آب آبیاری در4 سطح شوری (شاهد 4، 7 و 10 دسی زیمنس بر متر) با رقیق کردن آب شور توسط آب شهر (آب شور رقیق شده با آب غیرشور) و هم چنین رقیق کردن آب شور توسط پساب (آب شور رقیق شده با پساب) تهیه شد و در اردیبشت ماه اعمال گردید. پس از4 ماه اعمال تیمار در انتهای آزمایش ارتفاع، اندازه تاج نهال، سطح برگ، تعداد برگ، سبزینگی، دما، نشت یونی، پرولین، قند محلول و محتوای نسبی آب برگ اندازه گیری شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SAS تجزیه و مقایسه میانگین ها با روش LSD انجام گرفت.یافته ها: نتایج نشان داد که پساب اثر منفی بر هدایت الکتریکی محلول خاک ندارد. همچنین نتایج نشان داد که پساب اثری بر صفات رویشی مانند ارتفاع، اندازه تاج، سطح برگ، تعداد برگ و همچنین سبزینگی، دما، نشت یونی، پرولین، قند محلول و محتوای نسبی آب برگ نداشت، اما شوری باعث کاهش معنی دار این صفات شد.نتیجه گیری: پساب تصفیه خانه یزد بر رشد رویشی انار اثر منفی نداشت، بنابراین می توان از آن برای رقیق سازی آب شور تا سطح 4 دسی زیمنس بر متر استفاده نمود و این دو منبع آبی نامتعارف برای آبیاری قلمه های انار در خزانه قابل توصیه است.