عصاره آبی گیاه خرفه (Portulaca Oleracea) یک منبع غنی از اسیدهای چرب امگا3 می باشد که این ماده در تکامل مغز و سیستم عصبی و افزایش حافظه نقش اساسی دارد. بنابراین در این مطالعه به بررسی تاثیر عصاره آبی گیاه خرفه بر حافظه و یادگیری احترازی غیر فعال با اندازه گیری میزان STL (مرحله تاخیری) در 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی180 تا 220 گرم پرداخته شد. موش ها به مدت یک هفته جهت سازش با شرایط محیط در اتاق حیوانات در شرایط حرارتی 21±2 درجه سانتی گراد، 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی نگهداری شدند. گیاه خرفه ازسبزی فروشی ها خریداری و پس از خشک شدن، آن را آسیاب کرده و عصاره آبی آن جهت انجام آزمایشات بر روی موش ها در دستگاه شاتل باکس مورد استفاده قرار گرفت. از آنالیز واریانس یک طرفه برای تعیین میانگین و خطای استاندارد هر گروه و به کمک روش Scheffe و Tukey، تفسیرهای آماری صورت گرفت. سطح آماری مورد قبول برای بررسی اختلاف میانگین ها، p<0.05 در نظر گرفته شد. در این تحقیق از دوزهای 0.25، 0.5 1.0 mg/kg استفاده گردید. دوز 0.25 mg/kg به عنوان دوز موثر انتخاب شد که هم سطح کورتیزول و هم سطح STL را افزایش می داد.