مقدمه و هدف: بسیاری از کارهای دندان پزشکی باعث تحریک رفلکس گگ (gag reflex) می شوند که از شایع ترین مشکلات دندانپزشکی و از عوامل نارضایتی بیماران می باشد. در این مطالعه تاثیر عصاره میوه خرمالو در کاهش رفلکس گگ ارزیابی شده است.روش تحقیق: این مطالعه تجربی به شیوه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور انجام گرفت. نمونه ها از بین بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی اصفهان انتخاب شدند. در این مطالعه 84 بیمار به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و مورد بررسی شدند. عصاره گیاه تغلیظ شد و با غلظت 80% به شکل دارویی لازنج تهیه گردید و به همراه دارونما به بیماران داده شد. قبل از مداخله وجود یا عدم وجود رفلکس گگ برای هر بیمار در ناحیه کام نرم و لوزه به کمک تحریک با آبسلانگ اندازه گیری شد و نتایج آن ثبت گردید. آن گاه در هر گروه نمونه ها قرص های مکیدنی تهیه شده را به مدت پنج دقیقه مکیدند تا دارو کاملا در دهان حل شود. سپس شدت رفلکس گگ در هر گروه مجددا با آبسلانگ سنجیده و ثبت شد. داده ها در SPSS ver11 وارد شدند و توسط آزمون های آماری کای اسکور و Mcnemar مورد تجزیه آماری قرار گرفتند.نتایج و بحث: کلیه بیماران قبل از مصرف دارو در نواحی کام نرم و لوزه ها رفلکس گگ داشتند. پس از انجام مداخله در گروه خرمالو کاهش در رفلکس گگ در ناحیه کام نرم و لوزه ها به ترتیب در 97.6 و 100% بیماران مشاهده شد. در گروه شاهد پس از انجام مداخله کاهش در رفلکس گگ در ناحیه کام نرم و لوزه ها به ترتیب در 19% و 16.6% بیماران مشاهده شد. کاهش رفلکس گگ در دو ناحیه کام نرم و لوزه ها در گروه شاهد و مورد تفاوت معنی دار آماری داشتند (p<0.001).توصیه کاربردی/ صنعتی: این مطالعه نشان داد که عصاره خرمالو باعث کاهش رفلکس در ناحیه کام نرم و لوزه ها می شود به طوری که شاید بتوان آن را در اکثر اقدامات بالینی بدین منظور به کار گرفت.