به منظور بررسی سطوح مختلف نیتروژن و نسبت های مختلف نیترات به آمونیوم در شرایط شور و غیرشور بر شاخص های عملکرد و درصد اسانس آویشن دنایی (Thymus daenensis subsp. daenensis Celak)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 30 تیمار و 3 تکرار در محیط کشت پرلایت و ماسه انجام گرفت؛ به طوری که نیتروژن در سه سطح (5، 10و 15 میلی مولار)، نسبت های مختلف نیترات به آمونیوم در پنج سطح (100: 0, 75: 25, 50: 50, 25: 75, 0: 100) و شوری در دو سطح (0 و50 میلی مولار سدیم کلرید) اعمال گردید. نتایج نشان داد در شرایط عدم تنش شوری بیشترین مقدار وزن تر و خشک گیاه، درصد و عملکرد اسانس در سطح نیتروژن 15 میلی مولار و نسبت 25: 75 نیترات به آمونیوم به دست آمد و در صورت اعمال تنش شوری مقدار وزن تر و خشک، درصد و عملکرد اسانس در تمام تیمارها کاهش یافت، به طوری که بیشترین عملکرد در تیمار 15 میلی مولار نیتروژن و نسبت 50: 50 نیترات به آمونیوم به دست آمد. به طور کلی می توان گفت که در سطح نیتروژن 15 میلی مولار در شرایط غیرشور نسبت 25: 75 و در محیط شور نسبت50: 50 نیترات به آمونیوم، نسبت های بهینه برای نیل به بیشترین عملکرد کمی و اسانس می باشد.