شوری یک تنش محیطی است که مانع اصلی بازدهی محصولات کشاورزی در جهان است. Salsola arbuscula یک گیاه هالوفیت و مقاوم به شوری می باشد. لذا این تحقیق با هدف بررسی مکانیسم مقاومت به شوری با مطالعه تغییرات رشد و بررسی میکروسکوپی کالوس ها انجام گرفت. بدین منظور ابتدا بذر گیاه در محیط کشت MS کشت گردید و پس از 2 ماه از جداکشت ریشه در محیط کشت MS حاوی ترکیبات هورمونی (1mgL-1) Kin و 2,4-D (1mgL-1) کالوس تهیه شد. پس از دو مرحله واکشت کالوس ها و تکثیر آنها کالوس ها به محیط کشت قبلی همراه با غلظت های مختلف نمک (0، 100، 200، 300 و 400میلی مولار) منتقل و پس از یک ماه نگهداری در شرایط این ویترو، وزن تر و خشک، میزان آب نسبی کالوس، میزان رشد نسبی کالوس، شاخص حساسیت و ابعاد سلول ها اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد با افزایش غلظت NaCl رنگ کالوس ها تغییر کرده و نکروزه شدن آنها بیشتر و سریع تر رخ داد. همچنین با افزایش غلظت NaCl وزن تر و خشک، میزان آب کالوس، میزان رشد نسبی و شاخص حساسیت کاهش یافت و میزان کاهش در وزن تر بیشتر از وزن خشک بود. کاهش طول، عرض و مساحت سلول ها نیز با افزایش تنش مشاهده گردید. تاثیر تنش شوری بر کاهش طول سلول ها نسبت به عرض سلول ها بیشتر بود. در مجموع کالوس با کاهش رشد و اندازه سلول ها توانسته است در برابر شوری مقاومت کند.