درمنه ی دشتی یکی از گونه های مهم بوته ای اسانس دار در ترکیب گیاهی مراتع استپی است که به علت دارا بودن اسانس، معمولاً در اواخر فصل تابستان و فصل پاییز، مورد چرای دام قرار می گیرد. از آنجایی که علاوه بر عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی نیز بر نوع و میزان اسانس این گونه ی گیاهی اثر می گذارند، و چرای دام تا حد زیادی متأثر از تغییرات اسانس این گونه است، هدف این پژوهش بررسی تغییرات فصلی اسانس گیاه درمنه ی دشتی در مراتع استپی منطقه ی گلچکان کاشان طی فصل های سال 1396 بود. نمونه برداری به صورت تصادفی انجام شد. نمونه های گیاهی پس از جمع آوری از رویشگاه های طبیعی، خشک شده و با روش تقطیر با آب توسط کلونجر به مدت 60 دقیقه اسانس گیری شدند. اسانس حاصل از هر گیاه توسط دستگاه GC-MS آنالیز شد. نتایج حاصل نشان داد درمجموع 43 ترکیب در اسانس درمنه ی دشتی وجود دارد که 35 ترکیب بین فصول مختلف مشترک اند. اجزای اصلی اسانس را alpha-thujene، alpha-pinene، Camphene، 1, 8cineol و alpha-phelandrene تشکیل می دادند. بیشترین میزان alpha-pinene در فصل تابستان (50/32درصد) و بیشترین میزان Camphene در فصل بهار مشاهده شد (7/23درصد). بیشترین میزان alpha-thujene و 1, 8cineol در فصل بهار و تابستان، به ترتیب به میزان 50/26 و50/ 24درصد مشاهده شد. به جز برخی ترکیب ها از جمله alpha-thujene، alpha-pinene، Camphene، سایر ترکیب های سازنده ی اسانس به طور محسوس، تحت تأثیر تغییرات فصلی قرار نگرفتند. بعضی از آن ها به مواد دیگر تبدیل شدند؛ ازاین رو غلظت آن ها در فصل پاییز و زمستان کاهش و در فصل بهار و تابستان افزایش یافت که بر میزان چرای دام از این گونه ی گیاهی تأثیر قابل ملاحظه ای داشتند.