زمینه و هدف: خوردن هیجانی برای سلامتی آسیب زا بوده و در افراد چاق، بویژه زنان چاق شیوع بالایی دارد. بنابراین شناخت عوامل ایجاد کننده آن، اهمیت دارد. هدف این پژوهش، تبیین تجارب زیسته زنان جوان چاق درباره عوامل روان شناختی شکل دهنده خوردن هیجانی بود.
روش کار: یک مطالعه کیفی با رویکرد پدیدارشناسی هرمنوتیک اجرا شد. از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب 17 زن جوان که تجربه خوردن هیجانی و شـــاخص توده بدنی30 و بالاتر داشتند، استفاده شد. روش دیکلمن و هـــــمکاران برای تحلیل داده های گردآوری شده از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند، فردی و چهره به چهره، به کار گرفته شد.
یافته ها: در رابطه با عوامل روانشناختی مرتبط با رفتار خوردن هیجانی، مضمون «مشکلات روان شناختی» شناسایی شد. این مضمون از ترکیب 6 زیرمضمون شامل؛ «دلبستگی ناایمن»، «محرومیت عاطفی»، «کمبود خود شفقتی»، «نشخوار افکار منفی»، «مقاومت روانی در ساختار انگیزشی» و «انعطاف ناپذیری روانشناختی در ملاحظات اخلاقی مذهبی» تشکیل شده است.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد؛ عوامل روان شناختی متعددی در شکل گیری رفتار خوردن هیجانی زنان نقش دارند. این عوامل با هم مرتبط بوده و برخی از آنها منشأ و علت زیربنایی عوامل دیگر هستند. به عبارتی؛ این عوامل در ارتباط با هم، موجب شکلگیری و تداوم رفتار خوردن هیجانی می شوند. نتایج این مطالعه میتواند بینشی عمیق برای طرح ریزی مداخلات پیشگیرانه و درمانی مؤثر برای پُرخوری هیجانی و مدیریت وزن در زنان، فراهم نماید.