پیش زمینه و هدف: میزان شیوع نارسایی مزمن کلیوی به طور چشمگیری در سراسر دنیا در حال افزایش است. این بیماری سبب کاهش کیفیت زندگی، افزایش مخارج مراقبتهای بهداشتی و مرگ میشود. سواد سلامت به عنوان شاخص حیاتی در نتایج مراقبت های بهداشتی و خودمدیریتی به عنوان رفتار کنترل بیماری و وضعیت مزمن می توانند در این بیماران نقش مهمی را ایفا کنند. بنابراین پژوهش حاضر باهدف تعیین ارتباط سواد سلامت و خود مدیریتی در مددجویان با پیوند کلیه انجام شد.
مواد و روش کار: این مطالعه مقطعی با تعداد 120 شرکت کننده، به روش نمونهگیری در دسترس و در شهر تهران انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های سواد سلامت و خود مدیریتی مخصوص بیماران پیوند کلیه کوزاکا جمع آوری شدند. نرم افزارSPSS نسخه 20 برای تحلیل داده ها استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد، ارتباط معناداری میان سواد سلامت و خود مدیریتی در بیماران پیوند کلیه وجود دارد. علاوه بر این سواد سلامت با سطح تحصیلات ، اشتغال، میزان درآمد و سن ارتباط معنی دار آماری داشت. همچنین خود مدیریتی با سن، سطح تحصیلات، اشتغال و درآمد نیز ارتباط معنی دار آماری داشت.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، ارتباط معنادار آماری میان سواد سلامت با رفتارهای خودمدیریتی یافت شد. لذا میتوان پیشنهاد کرد که به مقوله سواد سلامت که دانش مددجویان را از وضعیت خود و ارزیابی آن افزایش میدهد، توجه بیشتری داشت. همچنین سواد سلامت می تواند در برنامه آموزشی این مددجویان چه در مراکز درمانی و چه در انجمن حمایت از بیماران کلیوی و پیوند کلیه گنجانده شود.