زمینه و اهداف: پدیده افزایش جمعیت سالمندان یکی از مهمترین چالشهای اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی قرن بیست و یکم به شمار میرود. این روند افزایش جمعیت سالمندان در کشور ما نیز که هم اکنون در حدود 6.6% جمعیت آن را افراد بالای 60 سال تشکیل میدهند، اتفاق خواهد افتاد به نحوی که پیش بینیها حاکی از افزایش جمعیت سالمندان به 10.3% در بیست سال آینده میباشد. این مطالعه به منظور تعیین وضعیت سالمندان از دیدگاه برخی شاخصهای اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی انجام گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 1017 خانوار در منطقه شمال غرب تبریز با روش نمونه برداری تصادفی سیستماتیک انتخاب و 299 فرد سالمند در این خانوادها شناسایی شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه رو در رو توسط پرسشگران آموزش دیده و تکمیل پرسشنامه صورت گرفت.
یافته ها: 12.13% در حمام کردن، 8.4% افراد سالمند در استفاده از دستشویی و توالت، 8.09% در در پوشیدن لباس و 5.39% در خوردن غذا دچار مشکل بوده اند. شایعترین اختلال، مشکل حرکتی و راه رفتن (40.88%) و یبوست (24.32%) گزارش شده است. 23.23% این افراد از لزوم مراقبتهای بهداشتی دهان دندان در سنین سالمندی مطلع بوده اند و بیشترین نوع خدمات دریافت شده در بیماران با کنترل فشار خون بوده است (72.29%). 50.34% میزان درآمد خود را کم و یا بسیار کم گزارش نموده اند.
نتیجه گیری: روابط مستحکم خانوادگی و نیز وجود روابط عاطفی بین اعضای خانواده عوامل بالقوه مثبتی هستند که از طریق آموزش صحیح خدمات بهداشت سالمندان قابل تقویت میباشند. ارائه فعال خدمات بهداشتی سالمندان و تغییر رویکرد درمانی به رویکرد ارتقا سطح سلامت، اقدام مهمی است که باید در برنامه ریزیها مورد توجه قرار گیرد.