هدف: بررسی ارتباط مقاومت به انسولین و افزایش فشار خون ناشی از حاملگی. روش کار: در 60 خانم حامله طبیعی و بدون عوامل خطر فاکتور در هفته های 30-24 بارداری تست تحمل گلوکز خوراکی انجام و میزان گلوکز (µg/ml)، انسولین پلاسماc-peptide, (µg/ml) صبحگاهی (µg/ml) و مقاومت به انسولین اندازه گیری شد و ارتباط آنها با فشار خون حاملگی در هفته های آخر حاملگی بررسی شد. نتایج: پس از انجام تست تحمل گلوکز خوراکی در 60 بیمار مورد مطالعه و بررسی نتایج، بیماران در سه گروه تقسیم بندی شدند: از 60 خانم حامله 44 مورد (73%) تست تحمل گلوکز خوراکی نرمال داشتند (گروه آ(N= .9 بیمار (15%) مبتلا به دیابت حاملگی (گروه ب ـ (GD و 7 بیمار (%11.6) تست تحمل گلوکز خوراکی غیر طبیعی داشتند (= IGTT گروه ج) میزان انسولین و مقاومت به انسولین در گروه ب و ج نسبت به گروه آ بالاتر بود. در پیگیری بیماران در هفته های آخر بارداری، 11 مورد مبتلا به فشار خون حاملگی شدند که 9 نفر از آنها از گروه ج و ب و 2 نفر از گروه آ بودند. میزان انسولین صبحگاهی و میزان مقاومت به انسولین در زنان با فشار خون بالا نسبت به زنان با فشار خون طبیعی، بالاتر بود (P<0.005).نتیجه گیری: اندازه گیری میزان انسولین صبحگاهی و تست مقاومت به انسولین و C-peptide در زنان حامله نرمال در هفته 30-24 حاملگی می تواند به عنوان یک عامل پیشگویی کننده دراحتمال ایجاد فشار خون حاملگی در اواخر بارداری باشد. تعاریف کلمات مخفف: نرمال=N، دیابت حاملگی=GD، اختلال در تست تحمل گلوکز خوراکی=IGTT، تست تحمل گلوکز خوراکی =OGTT.