مسائل شوری در کشاورزی محدود به مناطق خشک و نیمه خشک می شود. این مناطق 25 درصد سطح زمین را تشکیل می دهد. از طرفی در کشور ما نیز حدود 75% سطح آن در این مناطق قرار دارد که گسترش کشاورزی در آنها بعنوان یک معضل مطرح می باشد. بخشی از شورشدن اراضی به علل اولیه مثل ساختار زمین شناسی و کفه های نمکی مربوط می شود اما در کنار آن، عوامل ثانویه را هم باید در نظر گرفت که روند شورشدن اراضی را تشدید می کند نمونه ای از آن را می توان به سیستم های نامناسب آبیاری و مدیریت های غیراصولی در اراضی کشاورزی دانست. بنابراین لازم است با مدیریت صحیح زراعی از شورشدن ثانویه خاک جلوگیری کرد تا اکوسیستم منطقه از حالت تعادل خارج نشود. برای دست یابی به این منظور منطقه ای شهرستان خدابنده، زنجان در نظر گرفته شد و با بکارگیری طرح بلوک های کامل تصادفی انواع مختلف کشاورزی در کنار اراضی مرتعی بعنوان تیمارهای موردنظر، در آن بررسی گردید. مقادیر فاکتور هدایت الکتریکی (EC) و نسبت جذب سدیم (SAR) هم در لایه سطحی (30-0) و هم در لایه تحتانی (60-30) مورد تجزیه و تحلیل اختلاف معنی داری در دو عمق سطحی و تحتانی وجود دارد و مقایسه میانگین ها به روش دانکن نشان داد که در لایه سطحی بیشترین مقدار EC و SAR مربوط به اراضی آبی تک کشتی می باشد و در لایه تحتانی نیز در مورد EC بیشترین مقدار مربوط به اراضی آبی تک کشتی و اراضی مرتعی و در مورد SAR نیز اراضی آبی بیشترین مقدار را دارا می باشد.