به منظور بررسی میزان تغییرات کل فنل آزاد، کل آمینواسیدهای آزاد، پرولین آزاد و کل پروتئین برگ در واکنش به آلودگی با شته روسی گندم، آزمایشی بر روی هفت ژنوتیپ گندم که دارای درجات مختلف مقاومت به شته روسی بودند، در شیراز در سال 1378 انجام شد. نتایج نشان داد که آلودگی ناشی از شته روسی گندم باعث ایجاد تنش در تمام ژنوتیپ ها گردید، به طوری که کل فنل آزاد در تمام ژنوتیپ ها بعد از آلودگی افزایش یافت. سطح بالای مقاومت ژنوتیپ ها با پرولین آزاد تجمع یافته قبل از آلودگی در ارتباط بود .(r=0.87, p<0.01) هم چنین بعد از آلودگی میزان پرولین آزاد در ژنوتیپ های مقاوم با سرعت بیشتری تجمع نمود. نتایج نشان داد که پروتئین کل ژنوتیپ های مقاوم نسبت به ژنوتیپ های حساس بیشتر می باشد. از طرفی آلودگی به شته روسی گندم باعث کاهش میزان پروتئین کل در تمام ژنوتیپ ها گردید. همچنین نتایج نشان داد که ارزش شاخص سمیت (نسبت کل فنل آزاد به کل آمینواسیدهای آزاد) با مقاومت گیاه به شته روسی گندم در ارتباط بوده (r=0.73, p<0.05)، به طوری که ژنوتیپ های مقاوم تر از ارزش بالاتری برخوردار بودند.