بیماریهای قلبی عروقی مهمترین علل مرگ و میر در جوامع مختلف می باشند. از جمله عوامل خطرزای این بیماریها را میتوان کلسترول تام سرم، لیپوپروتئین با دانسیته کم (LDL)، آپولیپوپروتئین – (apo-B100) B100 و لیپوپروتئین- آ [Lp(a)] را نام برد. اخیرا افزایش غلظت هوموسیستئین تام پلاسما نیز به عنوان یک عامل خطرزای جدید برای بیماریهای قلبی مطرح شده است. هدف از این مطالعه اندازه گیری هوموسیستئین تام پلاسما در مبتلایان به بیماری عروق کرونر و افراد شاهد و تعیین همبستگی آن با عوامل خطرزای دیگر بوده است.
افراد مورد مطالعه شامل 50 فرد مبتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) و 50 فرد سالم بعنوان شاهد بود. هوموسیستئین تام پلاسما بوسیله روش کروماتوگرافی با کارایی بالا (HPLC)، لیپیدها به روش آنزیمی و آپولیپوپروتئینها به روش ایمنوالکتروفورز مورد سنجش قرار گرفتند.
نتایج بدست آمده در این مطالعه نشان داد که میانگین هوموسیستئین تام پلاسما در مبتلایان به بیماری عروق کرونر (20.6mmol/L) بطور معنی داری از افراد شاهد (12.8mmol/L) بالاتر است (P=0.001) و بین هوموسیستئین تام پلاسما و سایر عوامل خطرزا همبستگی وجود ندارد.
در این مطالعه مشخص گردید که هوموسیستئین تام پلاسما یک عامل خطرزای مستقل برای بیماریهای قلبی عروقی است. از آنجا که میانگین هوموسیستئین تام پلاسما در هر دو گروه مبتلایان به بیماری عروق کرونر و افراد شاهد نسبت به سایر کشورها بالاتر می باشد ممکن است یک علت اصلی برای بیماریهای قلبی عروقی باشد.