مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

879
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

740
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی خصوصیات فنولوژی و میزان اسانس برخی اکوتیپ های بومی گیاه دارویی زنیان (.Trachyspermum ammi L)

صفحات

 صفحه شروع 435 | صفحه پایان 448

چکیده

 مطالعه خصوصیات فنولوژی و تعیین نیاز دمایی گیاه دارویی, منجر به شناخت بهتر از میزان و نحوه رشد و نمو شده و می توان بر اساس این ویژگی برنامه ریزی دقیقی برای بهره برداری بهینه از گیاه و میزان مواد موثره داشت. این تحقیق با هدف ارزیابی خصوصیات فنولوژی به منظور شناسایی و طبقه بندی اکوتیپ های زودرس, دیررس و میان رس گیاه دارویی زنیان (.Trachyspermum ammi L).) و بررسی میزان اسانس بدست آمده از هر اکوتیپ انجام شد. در این پژوهش 23 اکوتیپ بومی گیاه دارویی زنیان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 93-92 کشت گردید. به منظور تعیین تاریخ دقیق مراحل فنولوژیک از واحد تجمع حرارتی (Growth Day Degree) و زمان (Days After planting) استفاده شد. اکوتیپ ها هر سه روز یک بار مورد ارزیابی و یادداشت برداری قرار گرفتند و زمانی که 50% گیاهان هر اکوتیپ به مرحله فنولوژی مورد نظر رسیدند تاریخ آن ثبت شد. پس از رسیدگی و برداشت, اسانس دانه به روش Hydro-distillation توسط دستگاه کلونجر تهیه گردید. نتایج حاصل از این پژوهش, اختلاف معنی داری را بین اکوتیپ ها از نظر صفات فنولوژی مورد ارزیابی نشان داد که بیانگر متفاوت بودن فاصله زمانی رسیدن به هر یک از مراحل رشدی در بین اکوتیپ های مورد مطالعه بود. بیشترین اختلاف معنی دار در صفت گلدهی دیده شد که نشان می دهد زمان رسیدن به مرحله گلدهی در اکوتیپ های مورد مطالعه متغیر می باشد. همچنین کمترین اختلاف معنی دار در صفت دانه بندی دیده شد. میزان اسانس نمونه ها نیز از 2.7% (سربیشه) تا 6.1% (اراک) محاسبه شد. همچنین بر اساس نتایج مقایسه میانگین, چهار اکوتیپ برتر از لحاظ زودرسی, میان رسی و دیررسی در هر مرحله فنولوژی مورد شناسایی و طبقه بندی قرار گرفتند. مراحل رسیدگی فیزیولوژی و طول دوره پر شدن دانه به عنوان معیار برای تعیین زودرسی و دیررسی در نظر گرفته شدند که با توجه به این معیار اکوتیپ های اراک با 6.1% محتوای اسانس و قائن با 4.72% محتوای اسانس به ترتیب به عنوان زودرس ترین و دیررس ترین اکوتیپ شناسایی و معرفی شدند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    میرزاحسینی، سیده مریم، سادات نوری، سیداحمد، امن زاده، یعقوب، و قربانی جاوید، مجید. (1396). ارزیابی خصوصیات فنولوژی و میزان اسانس برخی اکوتیپ های بومی گیاه دارویی زنیان (.Trachyspermum ammi L). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 33(3 (پیاپی 83) )، 435-448. SID. https://sid.ir/paper/104993/fa

    Vancouver: کپی

    میرزاحسینی سیده مریم، سادات نوری سیداحمد، امن زاده یعقوب، قربانی جاوید مجید. ارزیابی خصوصیات فنولوژی و میزان اسانس برخی اکوتیپ های بومی گیاه دارویی زنیان (.Trachyspermum ammi L). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1396؛33(3 (پیاپی 83) ):435-448. Available from: https://sid.ir/paper/104993/fa

    IEEE: کپی

    سیده مریم میرزاحسینی، سیداحمد سادات نوری، یعقوب امن زاده، و مجید قربانی جاوید، “ارزیابی خصوصیات فنولوژی و میزان اسانس برخی اکوتیپ های بومی گیاه دارویی زنیان (.Trachyspermum ammi L)،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 33، no. 3 (پیاپی 83) ، pp. 435–448، 1396، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/104993/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button