مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

2,778
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

معرفی منابع و عوامل تولید کننده و سازوکار تولید شکر تیغال در خراسان

صفحات

 صفحه شروع 39 | صفحه پایان 54

چکیده

 لازمه بهره برداری پایدار و اقتصادی از مانهای گیاهی, شناسایی و تعیین پراکندگی منابع و عوامل موثر بر تولید آنها و اعمال شیوه های صحیح بهره برداری است. در این بررسی, با مراجعه به عرصه های منابع طبیعی استان و بررسی گونه های مختلف جنس گیاه شکر تیغال, مناطق رویشگاهی فعال از نظر تولید و بهره برداری مان شناسایی گردید. سپس از گیاه میزبان, عامل بیولوژیک و شکر تیغال تولید شده در منطقه نمونه برداری بعمل آمد. نمونه های گیاه و حشره با استفاده از کلیدهای گیاه شناسی مورد شناسایی قرار گرفت و نمونه های محصول شکر تیغال تجزیه شیمیایی شد. در ادامه با شناسایی عامل بیولوژیک موثر در تولید مان و مطالعه دقیق بیولوژی آن, سازوکار تولید شکر تیغال تعیین گردید. در نهایت ضمن برآورد میزان تولید در واحد سطح و ارزیابی اقتصادی, تاثیر بهره برداری به روشهای سنتی در ادامه حیات و بقای عوامل زنده دخیل در تولید مان (گیاه و حشره) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان دادند که در سه منطقه بردسکن, سبزوار و نهبندان منابع و عوامل تولید کننده شکر تیغال موجود هستند, و لیکن بهره برداری محلی از محصول شکر تیغال مرسوم نیست. همچنین بررسیها نشان دادند که مان شکر تیغال بر اثر فعالیت نوعی سوسک با نام علمی Larinus onopordi از خانواده سرخرطومیها بر روی گیاهی با نام علمی Echinops robustus Bunge. از خانواده مرکبان تشکیل میگردد. حشره مولد با داشتن یک نسل در سال, زندگی و فعالیت خود را بر روی برگهای جوان گیاه میزبان از فروردین ماه شروع و چرخه آن تا مهرماه کامل می گردد. در واقع مان شکر تیغال حاصل فعالیت تغذیهای - ترشحی لاروهای سنین مختلف بوده که با تغذیه از بافتهای گیاه میزبان, مواد گیاهی را گرفته و پس از صرف مقداری از آن جهت رفع فعالیتهای متابولیسمی, مازاد آن همراه با ترشحات غدد بزاقی به صورت مان (پیله) ظاهر می گردد. بررسیهای تکمیلی نشان دادند که بهره برداری از مان شکر تیغال به روشهای سنتی هیچ گونه آثار تخریبی بر روی عوامل تولید کننده نداشته و مصادف بودن زمان بهره برداری با دوره دیاپوز (رکود فعالیت) حشره مولد و فرم زیستی گیاه میزبان (همی کریپتوفیت بودن) از اهم دلایل عدم انهدام آنها به شمار میرود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    کاشکی، محمدتقی، کلانتری، علی اصغر، و عباسی، مسعود. (1381). معرفی منابع و عوامل تولید کننده و سازوکار تولید شکر تیغال در خراسان. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، -(14)، 39-54. SID. https://sid.ir/paper/105306/fa

    Vancouver: کپی

    کاشکی محمدتقی، کلانتری علی اصغر، عباسی مسعود. معرفی منابع و عوامل تولید کننده و سازوکار تولید شکر تیغال در خراسان. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1381؛-(14):39-54. Available from: https://sid.ir/paper/105306/fa

    IEEE: کپی

    محمدتقی کاشکی، علی اصغر کلانتری، و مسعود عباسی، “معرفی منابع و عوامل تولید کننده و سازوکار تولید شکر تیغال در خراسان،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. -، no. 14، pp. 39–54، 1381، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/105306/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی SID
    strs
    دانشگاه امام حسین
    بنیاد ملی بازیهای رایانه ای
    کلید پژوه
    ایران سرچ
    ایران سرچ
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا