مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

915
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

677
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

کیفیت علوفه 25 گونه مهم مرتعی در مراتع ییلاقی حوزه آبخیز نازلو چای ارومیه

صفحات

 صفحه شروع 653 | صفحه پایان 668

چکیده

 آگاهی از اینکه علوفه مراتع در طول فصل چرا, جوابگوی نیاز روزانه واحد دامی چراکننده در مرتع خواهد بود یا خیر, یکی از عوامل موثر در تعادل دام و مرتع می باشد. به همین منظور, از 25 گونه گیاهی مورد چرای دام در دو مرحله رشد (گلدهی و بذردهی) طی دو سال نمونه برداری شد. در هر مرحله, 3 نمونه و برای هر نمونه 5 پایه گیاهی قطع شد و مقادیر پروتئین خام (CP), ماده خشک قابل هضم (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) آنها به منظور اطلاع از حد بحرانی شان برای تامین نیاز روزانه واحد دامی چراکننده در مراتع منطقه محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها, از تجزیه واریانس مرکب در سال و به منظور مشاهده منابع تغییرات درون گروهی, از آزمون دانکن استفاده شد. بر مبنای نتایج حاصل, میانگین مقادیر پروتئین خام در واحد وزن پوشش گیاهی در مرحله گلدهی و بذردهی به ترتیب عبارتند از؛ 11.55 و 9.02 درصد که در هر دو مرحله بیشتر از حد بحرانی آن (7 درصد) برای نیاز نگهداری یک واحد دامی می باشد. میانگین مقادیر هضم پذیری مراحل مختلف رشد به ترتیب عبارتند از؛ 59.86 و 54.55 درصد که مقادیر آنها در هر دو مرحله از مطلوبیت خوبی برخوردار است و بیشتر از حد بحرانی آن (50 درصد) برای نیاز نگهداری واحد دامی است. میانگین مقادیر انرژی متابولیسمی در مراحل مختلف رشد عبارتند از؛ 8.18 و 7.27 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک که در مرحله گلدهی بیشتر و در مرحله بذردهی کمتر از مقدار حد بحرانی آن (8 مگاژول) برای نیاز نگهداری یک واحد دامی است. بیشترین مقدار پروتئین خام (11.33 درصد), هضم پذیری (60.14 درصد) و انرژی متابولیسمی (8.22 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک) متعلق به فورب ها و کمترین مقدار پروتئین خام (8.65 درصد), هضم پذیری (52.75 درصد) و انرژی متابولیسمی (6.97 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک) متعلق به گراسها می باشد. بوته ایها از نظر مقادیر یادشده حالت بینابینی دارند و شامل 10.34 درصد پروتئین خام, 56.72 درصد هضم پذیری و 7.64 مگاژول انرژی متابولیسمی می باشد. نتایج و مباحث ارائه شده, به عنوان اطلاعات پایه برای مدیریت دام و مرتع منطقه و رویشگاههای مشابه آن در سطح کشور و تامین بخشی از اطلاعات مربوط به طبقه بندی کیفیت علوفه و روشهای تعیین وضعیت, ظرفیت و گرایش مراتع می باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    معتمدی، جواد، ارزانی، حسین، شیدای کرکج، اسماعیل، و علیجانپور، احمد. (1392). کیفیت علوفه 25 گونه مهم مرتعی در مراتع ییلاقی حوزه آبخیز نازلو چای ارومیه. تحقیقات مرتع و بیابان ایران، 20(4 (پیاپی 53))، 653-668. SID. https://sid.ir/paper/107112/fa

    Vancouver: کپی

    معتمدی جواد، ارزانی حسین، شیدای کرکج اسماعیل، علیجانپور احمد. کیفیت علوفه 25 گونه مهم مرتعی در مراتع ییلاقی حوزه آبخیز نازلو چای ارومیه. تحقیقات مرتع و بیابان ایران[Internet]. 1392؛20(4 (پیاپی 53)):653-668. Available from: https://sid.ir/paper/107112/fa

    IEEE: کپی

    جواد معتمدی، حسین ارزانی، اسماعیل شیدای کرکج، و احمد علیجانپور، “کیفیت علوفه 25 گونه مهم مرتعی در مراتع ییلاقی حوزه آبخیز نازلو چای ارومیه،” تحقیقات مرتع و بیابان ایران، vol. 20، no. 4 (پیاپی 53)، pp. 653–668، 1392، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/107112/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button