مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

823
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

627
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تنوع گونه ای، ساختاری و کارکردی علف های هرز بوم نظام های ارگانیک و رایج برنج (Oryza sativa)

صفحات

 صفحه شروع 496 | صفحه پایان 512

چکیده

 به منظور ارزیابی تنوع گونه ای, ساختاری و کارکردی علف های هرز بوم نظام های برنج استان مازندران, مطالعه ای طی سال زراعی91-1390 در شهرستان های بابل و بابلسر اجرا گردید. نمونه های تصادفی از 9 کوآدرات 1متر×1متر مزارع دو بوم نظام برنج تحت مدیریت ارگانیک و رایج, طی چهار مرحله (پنجه زنی, ساقه روی, پرشدن دانه و پس از برداشت) به دست آمد. میزان تنوع, یکنواختی, فراوانی و تشابه علف های هرز, به تفکیک جنس و گونه تعیین گردید. تجزیه داده ها با استفاده از آزمون t و گروه بندی از طریق تجزیه خوشه ای به روش سلسله مراتبی انجام گردید. میانگین شاخص های تنوع در نظام رایج, طی دو مرحله پنجه زنی و ساقه روی, بیشتر از نظام ارگانیک و طی مراحل پرشدن دانه و پس از برداشت, کمتر از آن بود. بر اساس هر دو شاخص تنوع سیمپسون و شانون-واینر, در سطح تشابه 76 درصد, دو خوشه تشکیل گردید. مبتنی بر شاخص های یکنواختی کامارگو و اسمیت-ویلسون, به ترتیب در سطح تشابه 83 و 82 درصد, دو خوشه ایجاد شد. دامنه شاخص تشابه از 1.89 تا 83.96 درصد متغیر بود. در مجموع گروه بندی علف های هرز, بر اساس فراوانی نسبی, طی مراحل مختلف نمونه برداری, حاکی از وجود دو خوشه در سطح 78 درصد و چهار خوشه در سطح تشابه حدود 85 درصد بود. در گروه بندی مراحل نمونه برداری بر اساس تراکم کلیه علف های هرز, دو خوشه در سطح تشابه 39 درصد به دست آمد. مبتنی بر نتایج حاصل از این تحقیق, تعداد کل علف های هرز نمونه گیری شده در مزارع دو بوم نظام رایج و ارگانیک برنج, شامل 10 گونه از 8 جنس 4 خانواده بود. در این میان به تناسب شکل رویش, 75 درصد خانواده ها تک لپه و 25 درصد آن ها دولپه بودند. خانواده گندمیان با سه گونه متنوع ترین خانواده علف های هرز تک لپه و C 4 بودند, همچنین دو علف هرز سمج از چهار گونه دارای خصوصیت مربوط, متعلق به خانواده گندمیان بودند. خانواده جگن ها, دو گونه از چهار گونه چند ساله را به خود اختصاص دادند. علف های هرز خانواده گندمیان و جگن ها, حدود 70 درصد علف های هرز موجود در دو بوم نظام را شامل شدند. این مطالعه نشان داد که ساختار و کارکرد علف های هرز, تحت تاثیر نظام های مدیریتی متفاوت بود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    موسوی طغانی، سیدیوسف، رضوانی مقدم، پرویز، نصیری محلاتی، مهدی، و دماوندیان، محمدرضا. (1394). بررسی تنوع گونه ای, ساختاری و کارکردی علف های هرز بوم نظام های ارگانیک و رایج برنج (Oryza sativa). پژوهشهای زراعی ایران، 13(3)، 496-512. SID. https://sid.ir/paper/119071/fa

    Vancouver: کپی

    موسوی طغانی سیدیوسف، رضوانی مقدم پرویز، نصیری محلاتی مهدی، دماوندیان محمدرضا. بررسی تنوع گونه ای, ساختاری و کارکردی علف های هرز بوم نظام های ارگانیک و رایج برنج (Oryza sativa). پژوهشهای زراعی ایران[Internet]. 1394؛13(3):496-512. Available from: https://sid.ir/paper/119071/fa

    IEEE: کپی

    سیدیوسف موسوی طغانی، پرویز رضوانی مقدم، مهدی نصیری محلاتی، و محمدرضا دماوندیان، “بررسی تنوع گونه ای, ساختاری و کارکردی علف های هرز بوم نظام های ارگانیک و رایج برنج (Oryza sativa)،” پژوهشهای زراعی ایران، vol. 13، no. 3، pp. 496–512، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/119071/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button