Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,349
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

553
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

5

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تعیین ضرایب حساسیت گندم زمستانه به تنش رطوبتی در مراحل مختلف رشد در شرایط آب و هوایی مشهد

صفحات

 صفحه شروع 3 | صفحه پایان 12

چکیده

 به منظور بررسی اثر تنش رطوبتی در مراحل مختلف رشد گندم زمستانه رقم C-73-5 و اثر آن بر عملکرد, آزمایشی در منطقه مشهد با ارتفاع 985 متر از سطح دریا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل هفت تیمار در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: T1: آبیاری بدون تنش رطوبتی درطول دوه رشد (تیمار شاهد), T2: آبیاری با قطع آب در مرحله جوانه زنی و رشد سبزینه ای, T3: آبیاری با قطع آب در مرحله پنجه زنی, T4: آبیاری با قطع آب در مرحله ساقه دهی, T5: آبیاری با قطع آب در مرحله خوشه دهی, T6: آبیاری با قطع آب در مرحله دانه بندی و T7: آبیاری با قطع آب در مرحله رسیدن دانه. آبیاری در تمام تیمارها به صورت کرتی بود. در طول آزمایش رطوبت خاک توسط نوترون متر اندازه گیری شد و سپس مقدار تبخیر - تعرق توسط روش بیلان آبی تعیین گردید. مقدار ناچیز باران در طی آزمایش تیمارهای تحت تنش را مختل نکرد. نتایج به دست آمده نشان داد که پروفیل رطوبتی خاک در زمان هایی که تیمار بخصوصی تحت تنش رطوبتی قرار گرفته بود, به طور محسوسی از پروفیل سایر تیمارها خشک تر بود. در هر زمان خاص, نفوذ عمقی توسط روش های عددی از پروفیل رطوبتی در دو مقطع زمانی در انتهای منقطه توسعه ریشه محاسبه گردید. در برخی از مواقع که گیاه تحت تنش قرار داشت, نفوذ عمقی منفی به دست آمد که بیانگر استخراج آب از اعماق پایین تر ریشه بود. پس از برداشت محصول و تعیین مقدار دانه تولید شده, ضرایب حساسیت گیاه به تنش رطوبتی محاسبه گردید. ضرایب حساسیت به دست آمده مشخص ساخت که مرحله خوشه دهی حساس ترین مرحله رشد به کم آبی می باشد. چنین نتیجه ای توسط سایر محققین نیز تایید شده است. با این وجود مقادیر ضرایب حساسیت به دست آمده اختلافاتی را با مقادیر گزارش شده در منابع نشان می دهد. احتمالا رقم و واریته گندم مورد آزمایش, شدت تنش و برخی عوامل ناشناخته ممکن است این اختلافات راتوجیه کنند. تحلیل های آماری در این پژوهش نشان داد که تنش در مرحله خوشه دهی, پنجه زنی و ساقه دهی بیشترین تاثیر را به ترتیب بر عملکرد, شاخص سطح برگ و ارتفاع گیاه دارد. همچنین با بررسی مقایسه میانگین ها مشاهده شد که تنش در مرحله خوشه دهی از طریق کاهش تعداد سنبله بیش از وزن دانه و تعداد دانه در سنبله بر عملکرد تاثیر دارد. مدل هایی نیز به منظور برآورد عملکرد در واحد سطح و عملکرد در واحد آب مصرفی به دست آمد. نتایج نشان داد که مدل های برآورد عملکرد در واحد آب به طور کلی از ضرایب همبستگی پایین تری نسبت به مدل های برآورد عملکرد در واحد سطح برخوردارند.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    آبخضر، حمیدرضا، و قهرمان، بیژن. (1382). تعیین ضرایب حساسیت گندم زمستانه به تنش رطوبتی در مراحل مختلف رشد در شرایط آب و هوایی مشهد. پژوهشهای زراعی ایران، 1(1)، 3-12. SID. https://sid.ir/paper/119236/fa

    Vancouver: کپی

    آبخضر حمیدرضا، قهرمان بیژن. تعیین ضرایب حساسیت گندم زمستانه به تنش رطوبتی در مراحل مختلف رشد در شرایط آب و هوایی مشهد. پژوهشهای زراعی ایران[Internet]. 1382؛1(1):3-12. Available from: https://sid.ir/paper/119236/fa

    IEEE: کپی

    حمیدرضا آبخضر، و بیژن قهرمان، “تعیین ضرایب حساسیت گندم زمستانه به تنش رطوبتی در مراحل مختلف رشد در شرایط آب و هوایی مشهد،” پژوهشهای زراعی ایران، vol. 1، no. 1، pp. 3–12، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/119236/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا