مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

851
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

583
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تاثیر میزان رطوبت عصاره گیری در شناسایی خاکهای واگرا براساس معیار شیمیایی شرارد

صفحات

 صفحه شروع 513 | صفحه پایان 522

چکیده

 خاکهای رسی واگرا, خاکهایی هستند که در صورت قرار گرفتن در معرض جریانهای سطحی متمرکز, بصورت کلوئیدی در آب حل می شوند. مشخصه بارز این خاکها وجود مقادیر نسبتا زیاد کاتیون سدیم در آب منفذی آنها است. از آنجاییکه شناسایی این خاکها با آزمایشهای معمول مکانیک خاک امکان پذیر نیست, انجام همزمان چهار آزمایش کرامب, هیدرومتری دوگانه, پین هول و آزمایشهای شیمیایی توسط بیشتر محققین و استانداردها پیشنهاد شده است.با وجود آنکه یکی از معتبرترین معیارهای شیمیایی شناسایی خاکهای واگرا, معیار پروفسور شرارد می باشد, در تعدادی از بررسیهای ژئوتکنیکی انجام شده در کشور ما, نتایج حاصل از این معیار با نتایج آزمایش پین هول تناقض داشته است. در جریان تحقیقات قبلی انجام شده در دانشکده فنی دانشگاه تهران ملاحظه گردید که در آزمایشگاه های شیمی خاک, عصاره گیری از نمونه های خاک به منظور اندازه گیری میزان کاتیونهای محلول در آب منفذی, بدون کنترل دقیق رطوبت و عمدتا در رطوبتهای بسیار بیشتر از حد روانی انجام می شود؛ این در حالیست که شرارد برای استفاده از معیار خود رطوبتهای نزدیک به حد روانی را پیشنهاد کرده است. همچنین معلوم گردید که در مورد برخی از خاکها, عصاره گیری در رطوبت نزدیک به حد روانی, با استفاده از ابزار معمولی موجود در آزمایشگاه ها اصولا غیر ممکن می باشد.در گام نخست این تحقیق, دستگاه عصاره گیر ویژه ای برای عصاره گیری از خاکهای با رطوبت کم طراحی و ساخته شد و در ادامه, بمنظور بررسی تاثیر رطوبت عصاره گیری بر روی ارزیابی میزان واگرایی بر اساس معیار شیمیایی شرارد, آزمایشهای لازم بر روی هشت نمونه خاک از پنج منطقه مختلف ایران انجام گردید. نتایج این آزمایشها نشان می دهد که با تغییر رطوبت خاک, میزان کاتیونهای سدیم؛ پتاسیم, کلسیم و منیزیم موجود در آب منفذی و نیز نسبت سدیم به مجموع این چهار کاتیون, که تعیین کننده میزان واگرایی خاک در معیار شیمیایی شرارد هستند, تغییر می کنند. بعبارت دیگر, این فرض رایج که نتیجه حاصل از معیار شیمیایی شرارد مستقل از رطوبت عصاره گیری است لااقل در مورد بعضی از انواع خاکها با واقعیت مطابقت ندارد و استفاده از معیار شرارد بدون رعایت توصیه وی در مورد رطوبت عصاره گیری می تواند به نتایج متفاوت و بعضا گمراه کننده ای منجر شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    فرزانه، اورنگ، رضوانی حبیب آبادی، آرش، و بیچرانلو، رضا. (1380). تاثیر میزان رطوبت عصاره گیری در شناسایی خاکهای واگرا براساس معیار شیمیایی شرارد. دانشکده فنی دانشگاه تهران، 35(4 (پیاپی 74))، 513-522. SID. https://sid.ir/paper/14240/fa

    Vancouver: کپی

    فرزانه اورنگ، رضوانی حبیب آبادی آرش، بیچرانلو رضا. تاثیر میزان رطوبت عصاره گیری در شناسایی خاکهای واگرا براساس معیار شیمیایی شرارد. دانشکده فنی دانشگاه تهران[Internet]. 1380؛35(4 (پیاپی 74)):513-522. Available from: https://sid.ir/paper/14240/fa

    IEEE: کپی

    اورنگ فرزانه، آرش رضوانی حبیب آبادی، و رضا بیچرانلو، “تاثیر میزان رطوبت عصاره گیری در شناسایی خاکهای واگرا براساس معیار شیمیایی شرارد،” دانشکده فنی دانشگاه تهران، vol. 35، no. 4 (پیاپی 74)، pp. 513–522، 1380، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/14240/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button