مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

2,750
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

1,008
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

شناسایی و بررسی بیماری زایی قارچ های عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گندم در استان خراسان شمالی

صفحات

 صفحه شروع 269 | صفحه پایان 284

چکیده

 در طی دو فصل زراعی سالهای 86- 1385 و 87- 1386 در بازدیدهایی که از مزراع گندم در استان خراسان شمالی (شمال شرقی ایران) مشاهده شد که تعداد قابل توجهی از بوته ها دچار پوسیدگی ریشه و طوقه می باشند. بمنظور مطالعه علت این بیماری از 100 مزرعه, با توجه به سطح زیر کشت, تعدادی نمونه که دارای علایم بیماری بودند در سه مرحله گیاهچه, پنجه زنی و ظهور سنبله تا سفت شدن دانه برداشت شد. ازبافتهای آلوده قارچ های Fusarium oxysporum , F. solani, Bipolaris sorokiniana, Periconia circinata,Coniothyrium cerealis و. Phoma sp جدا, خالص سازی و شناسایی گردید. در اکثر موارد مجموعه ای از قارچ های ذکر شده از یک مزرعه و حتی از یک بوته جدا سازی شد, در حالیکه از هیچیک از نمونه ها Gaeumannomyces graminis var. tritici که بعنوان عامل اصلی پوسیدگی ریشه و طوقه گندم (پاخوره گندم) در ایران شناخته می شود جداسازی نشد. آزمایش بیماری زایی قارچهای بدست آمده درقالب طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه بروش اضافه کردن 5 درصد وزنی از گندم های مایه زنی شده با قارچ های مذکور به خاک گلدانها روی گندم رقم چمران انجام شد. نتایج حاصله نشان دادکه قارچهای B. sorokiniana P. circinata,C. cerealis و Phoma sp قادر به ایجاد پوسیدگی در قسمت های طوقه و ریشه گندم با شدت های مختلف هستند. مقایسه میانگین اوزان تر و خشک ریشه و طوقه بوته های تلقیح شده بوسیله قارچهای ذکر شده به روش آزمون دانکن 4 نیز نشان داد که تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد بین آنها وجود دارد. بیشترین و کمترین کاهش وزن ریشه و طوقه 85.06 و 20.58 درصد نسبت به تیمار شاهد تعیین گردید, که به ترتیب مربوط به بوته های تلقیح شده بوسیله قارچ های B. Sorokiniana وC. cereali بودند. دو قارچ Phoma sp و P. circinataبه ترتیب با 84.59 و 57.03 درصدکاهش نسبت به شاهد حالت حد واسطی را نشان دادند. نظر به پراکندگی نمونه برداری ها, بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه گندم در اکثر مناطق استان خراسان شمالی پراکنده است. بنظر می رسد که مجموعه ای از قارچ های ذکر شده در ایجاد این بیماری دخالت داشته باشند, در بین آنها B.sorokiniana  نقش اصلی را به عهده دارد. این قارچ برای اولین بار از استان خراسان شمالی (وحتی خراسان بزرگ) بعنوان عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گندم گزارش می شود. سه قارچ P.circinata, C. cerealis  و Phoma sp نیز برای اولین بار بعنوان عامل بیماری ذکر شده از ایران گزارش می شوند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    عمارلو، امیدعلی، روحانی، حمید، و مهدیخانی مقدم، عصمت. (1389). شناسایی و بررسی بیماری زایی قارچ های عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گندم در استان خراسان شمالی. (حفاظت گیاهان) پژوهش های حفاظت گیاهان ایران، 24(3)، 269-284. SID. https://sid.ir/paper/142809/fa

    Vancouver: کپی

    عمارلو امیدعلی، روحانی حمید، مهدیخانی مقدم عصمت. شناسایی و بررسی بیماری زایی قارچ های عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گندم در استان خراسان شمالی. (حفاظت گیاهان) پژوهش های حفاظت گیاهان ایران[Internet]. 1389؛24(3):269-284. Available from: https://sid.ir/paper/142809/fa

    IEEE: کپی

    امیدعلی عمارلو، حمید روحانی، و عصمت مهدیخانی مقدم، “شناسایی و بررسی بیماری زایی قارچ های عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گندم در استان خراسان شمالی،” (حفاظت گیاهان) پژوهش های حفاظت گیاهان ایران، vol. 24، no. 3، pp. 269–284، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/142809/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button