مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

838
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

155
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

2

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپ های گندم در شرایط تنش خشکی انتهای فصل در منطقه داراب

صفحات

 صفحه شروع 195 | صفحه پایان 217

چکیده

 به منظور مطالعه واکنش نه ژنوتیپ گندم نان و یک ژنوتیپ گندم دوروم به تنش خشکی ملایم و شدید پس از گلدهی, پژوهشی مزرعه ای در سال های زراعی 78-1377, 79-1378 و 80-1379 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی حسن آباد داراب انجام شد. این آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل سه سطح رطوبتی: مطلوب (آبیاری بر اساس نیاز آبی گیاه, (W1, تنش خشکی ملایم (W1 %75, از مرحله 50% گلدهی رقم شاهد (چمران) تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیک) و تنش خشکی شدید%50 W1) , از مرحله 50% گلدهی رقم شاهد (چمران) تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیک) و عامل فرعی شامل 10 ژنوتیپ گندم بود. نتایج نشان داد تنش خشکی ملایم و شدید سبب کاهش عملکرد دانه و اجزای آن در کلیه ژنوتیپ ها گردید. عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی ملایم و شدید کاهش معنی داری(P<0.05)  داشت. علت اصلی افت عملکرد دانه در تنش خشکی ملایم (21.8%) و شدید (40.7%) کاهش تعداد دانه در سنبله و در مرتبه بعدی وزن هزار دانه بود. ژنوتیپ شماره 6 بیشترین عملکرد دانه (5352 کیلوگرم در هکتار) را در شرایط مطلوب تولید کرد, در حالی که بیشترین عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی ملایم (4178 کیلوگرم در هکتار) و شدید (3505 کیلوگرم در هکتار) مربوط به ژنوتیپ شماره 9 بود و ژنوتیپ شماره 6 در مرتبه بعدی قرار داشت. با توجه به اینکه شاخص های تحمل به تنش(STI) , میانگین هندسی بهره وری (GMP) و میانگین بهره وری (MP) بیشترین همبستگی معنی دار را با عملکرد دانه در شرایط مطلوب, تنش خشکی ملایم و شدید داشتند, به عنوان شاخص هایی مناسب جهت انتخاب ژنوتیپ های متحمل به خشکی توصیه می شوند. با در نظر گرفتن این شاخص ها, ژنوتیپ های شماره 6 و 9 متحمل ترین ژنوتیپ ها به ترتیب در شرایط تنش خشکی ملایم و شدید بودند. تجزیه همبستگی عملکرد دانه با صفات دیگر, نشان داد که در هر سه شرایط رطوبتی, عملکرد زیست توده و شاخص برداشت بیشترین همبستگی معنی دار با عملکرد دانه را داشتند. می توان گزینش ژنوتیپ ها برای عملکرد دانه بالاتر در کلیه شرایط رطوبتی را با استفاده از صفات دارای بیشترین ضریب همبستگی معنی دار با عملکرد دانه انجام داد. پیشنهاد می شود ژنوتیپ های شماره 6 و 9 به دلیل داشتن پتانسیل بالاتر عملکرد دانه, در برنامه های به نژادی گندم برای بهبود تحمل به تنش خشکی انتهای فصل مورد استفاده قرار گیرند.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    دستفال، منوچهر، براتی، وحید، امام، یحیی، حقیقت نیا، حسن، و رمضان پور، محمود. (1390). ارزیابی عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپ های گندم در شرایط تنش خشکی انتهای فصل در منطقه داراب. مجله به زراعی نهال و بذر (نهال و بذر)، 27-2(2)، 195-217. SID. https://sid.ir/paper/147238/fa

    Vancouver: کپی

    دستفال منوچهر، براتی وحید، امام یحیی، حقیقت نیا حسن، رمضان پور محمود. ارزیابی عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپ های گندم در شرایط تنش خشکی انتهای فصل در منطقه داراب. مجله به زراعی نهال و بذر (نهال و بذر)[Internet]. 1390؛27-2(2):195-217. Available from: https://sid.ir/paper/147238/fa

    IEEE: کپی

    منوچهر دستفال، وحید براتی، یحیی امام، حسن حقیقت نیا، و محمود رمضان پور، “ارزیابی عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپ های گندم در شرایط تنش خشکی انتهای فصل در منطقه داراب،” مجله به زراعی نهال و بذر (نهال و بذر)، vol. 27-2، no. 2، pp. 195–217، 1390، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/147238/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button