مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,296
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

302
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی مقاومت به خشکی در ارقام بومی گندم دوروم ایران تحت شرایط تنش آبی و آبیاری طبیعی

صفحات

 صفحه شروع 741 | صفحه پایان 753

چکیده

تنش خشکی یکی از مهمترین تنش های غیرزنده محیطی است که باعث کاهش عملکرد گیاهان زراعی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان می شود. حفظ و بهره گیری از تنوع ژنتیکی می تواند یک استراتژی مفید در امر اصلاح برای مقاومت به خشکی باشد. به منظور شناسایی منابع مقاومت به خشکی و نیز صفات موثر بر عملکرد و بررسی میزان تنوع این صفات در مطالعه حاضر تعداد 20 رقم بومی و 2 رقم تجاری گندم دوروم از نظر برخی صفات فنولوژیک, فیزیولوژیک و مورفولوژیک مرتبط با مقاومت به خشکی تحت شرایط تنش آبی و نرمال در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1384 در کرج, بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که ارقام اختلاف معنی دار از نظر تمام صفات به جز تعداد برگ با همدیگر داشتند. تنش خشکی بیشترین تاثیر را بر روی صفات وزن سنبله, عملکرد دانه و محتوای آب نسبی داشته است. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی تحت شرایط تنش آبی و آبیاری طبیعی نشان داد که صفات اجزا عملکرد شامل تعداد سنبلچه در سنبله, وزن صد دانه, تعداد دانه در سنبله و وزن سنبله, و همچنین صفات عملکرد بیولوژیک, شاخص برداشت و طول پدانکل همبستگی مثبت و معنی داری را با عملکرد دانه بوته داشتند. تجزیه رگرسیون گام به گام صفات نشان داد که در شرایط نرمال صفات شاخص برداشت, عملکرد بیولوژیک, تعداد سنبلچه و روز تا گلدهی دارای اهمیت بیشتری می باشند. در شرایط تنش آبی نیز وزن سنبله های بوته, تعداد دانه در سنبله, تعداد پنجه, شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک دارای اهمیت بیشتری می باشند. شاخص های میانگین هارمونیک, متوسط تولید, میانگین هندسی تولید و شاخص تحمل به خشکی, که همبستگی مثبت و بسیار معنی داری با عملکرد ارقام در شرایط تنش آبی و بدون تنش داشتند, به عنوان بهترین شاخص ها شناخته شدند. بر اساس مقادیر این شاخص ها و همین طور رسم بای پلات بر اساس تجزیه به مولفه های اصلی ارقام 21, 15 و 9 مقاومترین ارقام و ارقام 5, 4, 6 و 8 حساس ترین ارقام می باشند. نتایج حاصل از شاخص های مذکور در تایید نتایج آزمون مقایسه میانگین ها که در این آزمون ارقام 9 و 15 بالاترین عملکرد دانه را در هر دو شرایط تنش آبی و آبیاری طبیعی دارا بودند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    خضری عفراوی، منصور، حسین زاده، عبدالهادی، محمدی، ولی اله، و احمدی، علی. (1389). ارزیابی مقاومت به خشکی در ارقام بومی گندم دوروم ایران تحت شرایط تنش آبی و آبیاری طبیعی. مجله علوم گیاهان زراعی ایران (علوم کشاورزی ایران)، 41(4)، 741-753. SID. https://sid.ir/paper/153453/fa

    Vancouver: کپی

    خضری عفراوی منصور، حسین زاده عبدالهادی، محمدی ولی اله، احمدی علی. ارزیابی مقاومت به خشکی در ارقام بومی گندم دوروم ایران تحت شرایط تنش آبی و آبیاری طبیعی. مجله علوم گیاهان زراعی ایران (علوم کشاورزی ایران)[Internet]. 1389؛41(4):741-753. Available from: https://sid.ir/paper/153453/fa

    IEEE: کپی

    منصور خضری عفراوی، عبدالهادی حسین زاده، ولی اله محمدی، و علی احمدی، “ارزیابی مقاومت به خشکی در ارقام بومی گندم دوروم ایران تحت شرایط تنش آبی و آبیاری طبیعی،” مجله علوم گیاهان زراعی ایران (علوم کشاورزی ایران)، vol. 41، no. 4، pp. 741–753، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/153453/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button