مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

745
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

640
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

وراثت پذیری و هتروزیس برخی صفات مرتبط با ارزش غذایی و کیفیت فیزیکی دانه برنج

صفحات

 صفحه شروع 143 | صفحه پایان 163

چکیده

 سابقه و هدف: برنج غذای اصلی مردم ایران و بسیاری از کشورهای جهان می باشد. با توجه به افزایش جمعیت و وجود محدودیت های اقلیمی برای کشت ارقام زراعی مهم از جمله برنج, لازم است که تولید برنج و در کنار آن ارزش غذایی افزایش یابد. بهره برداری از هتروزیس به عنوان راهکاری برای افزایش بیشتر عملکرد و کیفیت دانه برنج می باشد. بنابراین, هدف از این مطالعه, بررسی ساختار ژنتیکی و تعیین هتروزیس صفات مورد مطالعه برای برنامه های اصلاحی و انتخاب ترکیب های مناسب برای تولید برنج هیبرید می باشد. مواد و روش ها: در این آزمایش از 24 هیبرید حاصل از تلاقی شش لاین در چهار تستر (که براساس برخی صفات مهم غذایی مورد دورگ گیری قرار گرفته بودند) استفاده گردید. هیبریدها و والدین در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار براساس پنج صفت ارزش غذایی (فعالیت آنتی اکسیدانی, محتوای فنل, عناصر آهن و روی و پروتئین) و هفت صفت کیفیت فیزیکی (درصد برنج سالم و خرد, راندمان تبدیل, درصد گچی بودن دانه, طول, عرض و شکل دانه) به همراه عملکرد براساس طرح تلاقی لاین × تستر مورد ارزیابی قرار گرفتند و اثرات ترکیب پذیری والدین و هیبریدها, وراثت پذیری عمومی و خصوصی و هتروزیس صفات برآورد گردید. یافته ها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل لاین × تستر برای صفات معنی دار بود که این حاکی از وجود اثر غیرافزایشی ژن در کنترل صفات می باشد. با توجه به نتایج ترکیب پذیری عمومی, ارقام فجر و غریب به عنوان بهترین ترکیب شونده برای عملکرد و صفات ارزش غذایی شناخته شدند. اجزای واریانس ژنتیکی برای صفات مورد بررسی نشان از سهم بیشتر واریانس ترکیب پذیری خصوصی نسبت به واریانس ترکیب پذیری عمومی بود و این نشان دهنده اثر غیرافزایشی ژن در وراثت پذیری صفات است. در تحقیق حاضر, تمامی صفات وراثت پذیری عمومی بالا (بالای 95 درصد) و خصوصی پایین داشتند. بررسی پدیده هتروزیس در تلاقی مورد بررسی سهم واریانس غالبیت را در کنترل این صفات نشان داد. نتیجه گیری: نتایج حاصل از بررسی اجزای واریانس ژنتیکی و بررسی هتروزیس نشان از نقش غیر افزایشی ژن در کنترل صفات ارزش غذایی, فیزیکی و عملکرد می باشد. بنابراین, بهترین روش اصلاحی استفاده از هتروزیس و روش هیبریداسیون در این تحقیق می باشد. نتایج هتروزیس نشان داد که برای اصلاح همزمان صفاتی مثل آهن, روی و پروتئین به همراه افزایش درصد برنج سالم, راندمان تبدیل, طول دانه و عملکرد و کاهش درصد گچی بودن و درصد برنج خرد می توان از تلاقی های اوندا × سپیدرود, غریب × آمل2, فجر × آمل2, فجر × آبجی بوجی, اوندا × موسی طارم و اوندا × صدری استفاده نمود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    حیدری، راویه، باقری، نادعلی، باباییان جلودار، نادعلی، و نجفی زرینی، حمید. (1399). وراثت پذیری و هتروزیس برخی صفات مرتبط با ارزش غذایی و کیفیت فیزیکی دانه برنج. پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، 27(1 )، 143-163. SID. https://sid.ir/paper/155655/fa

    Vancouver: کپی

    حیدری راویه، باقری نادعلی، باباییان جلودار نادعلی، نجفی زرینی حمید. وراثت پذیری و هتروزیس برخی صفات مرتبط با ارزش غذایی و کیفیت فیزیکی دانه برنج. پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1399؛27(1 ):143-163. Available from: https://sid.ir/paper/155655/fa

    IEEE: کپی

    راویه حیدری، نادعلی باقری، نادعلی باباییان جلودار، و حمید نجفی زرینی، “وراثت پذیری و هتروزیس برخی صفات مرتبط با ارزش غذایی و کیفیت فیزیکی دانه برنج،” پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 27، no. 1 ، pp. 143–163، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/155655/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button