مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

350
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

574
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی اثر سطح کمپوست بر جذب برخی عناصر کم مصرف و ارتباط آن با شاخص های فیزیولوژیکی زعفران

صفحات

 صفحه شروع 61 | صفحه پایان 74

چکیده

 سابقه و هدف: زعفران (Crocus sativus L. ) یکی از با ارزش ترین گیاهان دارویی و ادویه ای در جهان محسوب می شود, که در بیشتر مناطق کشور به علت نیاز آبی کم این محصول و سازگاری مناسب آن با شرایط محیطی, امکان کشت این گیاه وجود دارد. مدیریت کود یک عامل مهم در موفقیت کشت گیاهان ادویه ای و دارویی محسوب می شود و عناصر غذایی نقش قابل توجهی در افزایش عملکرد زعفران دارد. کمپوست زباله شهری به عنوان یک کود آلی علاوه بر اینکه حاوی عناصر پر مصرف و کم مصرف می باشد, قابلیت دسترسی این عناصر را نیز افزایش می دهد. بنابراین این پژوهش به منظور ارزیابی اثر کمپوست بر جذب عناصر غذایی کم مصرف (آهن, روی, مس و منگنز) در اندام های گیاهی زعفران و رابطه آن با صفات زراعی و عملکرد انجام شد. مواد و روش ها: آزمایش در سال های زراعی 1395-1394 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح کمپوست زباله شهری (0, 5, 10 و 20 تن در هکتار) با سه تکرار بود. صفات اندازه گیری شده شامل غلظت عناصر کم مصرف در (خاک, برگ, بنه و کلاله زعفران), رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیلa, b, کاروتنوئید و کلروفیل کل) و صفات زراعی (وزن برگ تر و خشک, عملکرد و متوسط وزن گل تر و عملکرد کلاله خشک) بود. یافته ها: نتایج نشان داد کمپوست زباله شهری تاثیر معنی داری بر میزان غلظت عناصر مس, آهن و منگنز (خاک, بنه و کلاله) زعفران نسبت به شاهد داشت, بیشترین غلظت آهن (038/3 و 334/4 میلیگرم بر کیلوگرم), منگنز (980/1 و 116/3 میلیگرم بر کیلوگرم) و مس (094/1 و 802/1 میلیگرم بر کیلوگرم) گل و بنه در سطح 20 تن در هکتار کمپوست زباله شهری و کمترین میزان این صفات در سطح شاهد به دست آمد. غلظت عنصر روی خاک و برگ نیز با مصرف کمپوست زباله شهری نسبت به شاهد افزایش یافت. بیشترین میزان غلظت عنصر روی (633/1 و 240/1 میلیگرم بر کیلوگرم) خاک و برگ به ترتیب با کاربرد 20 و 10 تن در هکتار کمپوست زباله شهری مشاهده شد. همچنین نتایج بیانگر تاثیر معنی دار کمپوست زباله شهری بر کاروتنوئید و کلروفیل کل برگ, عملکرد گل و کلاله زعفران بود. بیشترین عملکرد گل و کلاله در سطح 10 تن در هکتار کمپوست زباله شهری به دست آمد. نتیجه گیری: به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد, مصرف کمپوست به دلیل وجود عناصر غذایی (پرمصرف و کم مصرف) در ترکیب خود و افزایش جذب آنها توسط زعفران, سبب افزایش صفات زراعی و عملکرد این گیاه در این آزمایش شد, که در مجموع تیمار 5 تن در هکتار کمپوست, بعنوان بهترین تیمار در این آزمایش مشخص گردید.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    امینی فرد، محمدحسین. (1398). ارزیابی اثر سطح کمپوست بر جذب برخی عناصر کم مصرف و ارتباط آن با شاخص های فیزیولوژیکی زعفران. پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، 26(1 )، 61-74. SID. https://sid.ir/paper/155757/fa

    Vancouver: کپی

    امینی فرد محمدحسین. ارزیابی اثر سطح کمپوست بر جذب برخی عناصر کم مصرف و ارتباط آن با شاخص های فیزیولوژیکی زعفران. پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1398؛26(1 ):61-74. Available from: https://sid.ir/paper/155757/fa

    IEEE: کپی

    محمدحسین امینی فرد، “ارزیابی اثر سطح کمپوست بر جذب برخی عناصر کم مصرف و ارتباط آن با شاخص های فیزیولوژیکی زعفران،” پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 26، no. 1 ، pp. 61–74، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/155757/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button