مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

710
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

659
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مقایسه عصاره گیرهای شیمیایی مختلف جهت تعیین مس قابل استفاده برنج در تعدادی از خاکهای آهکی استان فارس

صفحات

 صفحه شروع 189 | صفحه پایان 201

چکیده

 مقدار مس کل خاک, ضرورتا بیانگر قابلیت استفاده مس برای گیاه نیست. لذا یافتن عصاره گیرهای مناسب, به منظور تخمین مس قابل استفاده گیاه در خاک در جهت استفاده بهینه از کود حایز اهمیت می باشد. با توجه به اینکه در خاک های آهکی ایران, اطلاعات کمی در رابطه با مس قابل استفاده در دسترس است و از آنجا که قابلیت استفاده این عنصر غذایی, معمولا در این خاک ها کم می باشد, لذا ارزیابی وضعیت مس قابل استفاده برای گیاهان توسط عصاره گیرهای شیمیایی بسیار مهم و ضروری است. در یک آزمایش گلخانه ای, تعداد 19 نمونه خاک (0 تا 30 سانتیمتری) از مناطق مختلف استان فارس با دامنه وسیعی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی به منظور تعیین مس قابل استفاده برنج انتخاب گردید. عصاره گیرهای مورد نظر عبارت بودند از: مهلیچ 3 (MH3), ای دی تی ا- کربنات آمونیوم ((AC-EDTA, دی تی پی ا- بی کربنات آمونیوم (AB-DTPA), ای دی تی ا- استات آمونیوم (AA-EDTA), دی تی پی ا(DTPA) , استات آمونیوم ((AA, اسید کلریدریک (CA), ای دی تی ا (EDTA) و مهلیچ(MH2) 2  . مس عصاره گیری شده توسط اسیدکلریدریک و استات آمونیوم کمتر از حد تشخیص دستگاه جذب اتمی بودند و بنابراین ناچیز گزارش شد و مقدار مس استخراج شده به وسیله دیگر عصاره گیرها, به ترتیب زیر بود: AC-EDTA>AA-EDTA>AB-DTPA>MH3>EDTA>DTPA>MH2, اگر چه این روش ها مقادیر متفاوتی مس را از خاک عصاره گیری نمودند ولی همبستگی زیادی بین آنها وجود داشت. معذلک روش ای دی تی ا- کربنات آمونیوم با دی تی پی ا- بی کربنات آمونیوم از ضریب تبیین بالاتری نسبت به سایر روش ها برخوردار بود و معادلات رگرسیونی چند متغیره نشان داد که از بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک, ماده آلی بیشترین اثر را بر مقدار مس عصاره گیری شده داشته است و بیشترین ضریب تبیین بین عملکرد دانه و غلظت مس در دانه و شاخسار با روش دی تی پی ا به دست آمد. به علاوه, با وارد کردن خصوصیات خاک, ضریب تبیین افزایش یافت و از میان خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک های مورد مطالعه, ظرفیت تبادل کاتیونی, pH, کربنات کلسیم معادل و درصد رس با وزن خشک شاخسار و عملکردهای دانه و کاه و کلش همبستگی منفی داشتند. در حالیکه ماده آلی و pH همبستگی مثبت و کربنات کلسیم معادل و ظرفیت تبادل کاتیونی همبستگی منفی با غلظت و جذب مس نشان دادند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    تابنده، لیلا، مفتون، منوچهر، و کریمیان، نجفعلی. (1387). مقایسه عصاره گیرهای شیمیایی مختلف جهت تعیین مس قابل استفاده برنج در تعدادی از خاکهای آهکی استان فارس. پژوهش های خاک (علوم خاک و آب)، 22(2)، 189-201. SID. https://sid.ir/paper/158946/fa

    Vancouver: کپی

    تابنده لیلا، مفتون منوچهر، کریمیان نجفعلی. مقایسه عصاره گیرهای شیمیایی مختلف جهت تعیین مس قابل استفاده برنج در تعدادی از خاکهای آهکی استان فارس. پژوهش های خاک (علوم خاک و آب)[Internet]. 1387؛22(2):189-201. Available from: https://sid.ir/paper/158946/fa

    IEEE: کپی

    لیلا تابنده، منوچهر مفتون، و نجفعلی کریمیان، “مقایسه عصاره گیرهای شیمیایی مختلف جهت تعیین مس قابل استفاده برنج در تعدادی از خاکهای آهکی استان فارس،” پژوهش های خاک (علوم خاک و آب)، vol. 22، no. 2، pp. 189–201، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/158946/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button