مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,097
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

609
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی تنوع ژنتیکی و وراثت پذیری صفات موثر بر عملکرد نخود تحت شرایط دیم

صفحات

 صفحه شروع 192 | صفحه پایان 208

چکیده

 شدت انتخاب, میزان وراثت پذیری و تنوع فنوتیپی, سه عامل مهم موثر در پاسخ به گزینش برای هر صفت می باشند. برای این منظور, آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار جهت شناسایی صفات موثر بر عملکرد و برآورد وراثت پذیری و تنوع ژنتیکی این صفات در 20 ژنوتیپ نخود (شامل 18 لاین امیدبخش و دو رقم شاهد) در سال زراعی 92-1391 تحت شرایط دیم انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ ها برای کلیه صفات دارای تفاوت معنی دار (P<0.01) بودند که این بیانگر تنوع قابل توجه آن ها از نظر این صفات, به ویژه صفت عملکرد دانه بود. نتایج مقایسه میانگین عملکرد دانه نشان داد که به ترتیب ژنوتیپ های 1, 17 و 7 کمترین و ژنوتیپ های 13, 3 و 19 بیشترین عملکرد دانه را دارا بودند. نتایج به دست آمده بیانگر این بود که به طور کلی لاین های مطلوب با عملکرد بالا دارای مقادیر بالاتری از صفات زیست توده, تعداد غلاف در بوته, تعداد بذر در بوته و محتواب آب نسبی بودند, در حالی که به طور نسبی تعداد شاخه های اصلی در بوته کمتری داشتند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه با صفات زیست توده, تعداد غلاف در بوته, تعداد بذر در بوته و محتوای آب نسبی همبستگی مثبت و با صفت تعداد شاخه اصلی در بوته همبستگی منفی و معنی داری داشت. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام نیز بیانگر این بود که مهم ترین صفت تاثیرگذار بر عملکرد دانه در شرایط دیم به ترتیب شامل زیست توده, شاخص برداشت و تعداد غلاف در بوته بودند که 98.73 درصد تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. بالاترین میزان وراثت پذیری به ترتیب مربوط به صفات وزن صد دانه, عملکرد زیست توده و عملکرد دانه و کمترین وراثت پذیری مربوط به صفات روز تا رسیدگی فیزیولوژیک, روز تا گلدهی و تعداد غلاف در بوته بود. نتایج نشان داد که بیشترین تغییرات ژنوتیپی مربوط به صفات وزن صد دانه, زیست توده و عملکرد دانه بود و کمترین مقدار تغییرات ژنوتیپی هم مربوط به صفات روز تا رسیدگی, روز تا 50 درصد غلاف دهی و روز تا گلدهی بود. در واقع این نتیجه بیانگر تنوع زیاد و کم این ژنوتیپ ها به ترتیب برای این صفات بود. نتایج تجزیه علیت نشان داد که صفت زیست توده دارای بیشترین اثر مستقیم مثبت و صفت تعداد غلاف در بوته هم (از طریق افزایش زیست توده) دارای بیشترین اثر غیرمستقیم بر روی عملکرد دانه بودند و به عنوان مطلوب ترین صفات جهت انتخاب غیرمستقیم عملکرد شناسایی شدند. نتایج مقایسه گروهی ژنوتیپ ها نشان داد که دو گروه کابلی و دسی فقط از نظر دو صفت ارتفاع بوته و وزن صد دانه دارای تفاوت معنی دار آماری بودند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    موسوی، سیدسعید، عبدالهی، محمدرضا، کیان ارثی، فرزاد، و احمدی دهرشید، داوود. (1396). ارزیابی تنوع ژنتیکی و وراثت پذیری صفات موثر بر عملکرد نخود تحت شرایط دیم. پژوهش های حبوبات ایران، 8(1)، 192-208. SID. https://sid.ir/paper/171753/fa

    Vancouver: کپی

    موسوی سیدسعید، عبدالهی محمدرضا، کیان ارثی فرزاد، احمدی دهرشید داوود. ارزیابی تنوع ژنتیکی و وراثت پذیری صفات موثر بر عملکرد نخود تحت شرایط دیم. پژوهش های حبوبات ایران[Internet]. 1396؛8(1):192-208. Available from: https://sid.ir/paper/171753/fa

    IEEE: کپی

    سیدسعید موسوی، محمدرضا عبدالهی، فرزاد کیان ارثی، و داوود احمدی دهرشید، “ارزیابی تنوع ژنتیکی و وراثت پذیری صفات موثر بر عملکرد نخود تحت شرایط دیم،” پژوهش های حبوبات ایران، vol. 8، no. 1، pp. 192–208، 1396، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/171753/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button