مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

898
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

559
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

واکنش عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت عناصر غذایی زیره سبز (.Cuminum cyminum L) به همزیستی با گونه های قارچ میکوریزا تحت تنش شوری

صفحات

 صفحه شروع 545 | صفحه پایان 560

چکیده

 به منظور بررسی تاثیر همزیستی میکوریزا در سطوح مختلف تنش شوری بر رشد, عملکرد و غلظت عناصر غذایی تجمع یافته در گیاه زیره سبز, آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل در سال 1392 انجام شد. تیمارها شامل آبیاری با آب شور در سه سطح (1 [شاهد], 5 و 10 دسی زیمنس بر متر) به عنوان عامل اصلی و همزیستی با سه گونه میکوریزا (Glomus intraradices, G. hoi, G. etanicatum) و بدون قارچ به عنوان عامل فرعی بودند. تاثیر تنش شوری بر تمام خصوصیات مورد مطالعه به جز تعداد چتر در بوته معنی دار بود, به طوری که تنش شدید (10 دسی زیمنس بر متر) وزن هزار دانه, تعداد دانه در چتر, فسفر, کلسیم و منیزیم دانه را به ترتیب 17.71, 11.40, 14.95, 46.08 و 13.60 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. با کاربرد قارچ های میکوریزا, بیشترین تعداد دانه در چتر و فسفر دانه به ترتیب با 28.4 و %54.4 افزایش نسبت به عدم شاهد در گونه G. intraradices و تعداد چتر در بوته با میانگین 9.7 عدد در گونه G. etanicatum حاصل شد. آغشته کردن گیاه با گونه های قارچ میکوریزا بر میزان کلسیم, منیزیم و وزن هزار دانه تاثیر معنی داری نداشت. اثر متقابل میکوریزا و تنش شوری بر غلظت سدیم, پتاسم, و نسبت Na/K و همچنین عملکرد دانه و تعداد دانه در بوته معنی دار بود. در بین سه گونه قارچ مورد استفاده در شرایط تنش شدید (10 دسی زیمنس بر متر), گونه G. intraradices عملکرد دانه و تعداد دانه در بوته را به ترتیب 28.5 و 47.6 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. لذا, می توان چنین بیان داشت که همزیستی میکوریزایی اغلب منجر به بهبود حرکت آب به داخل گیاه میزبان می گردد و گیاهان تحت رژیم های مختلف شوری وابستگی زیادی به میکوریزا جهت افزایش عملکرد دارند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    بیژنی، مدینه، یدالهی ده چشمه، پرویز، حیدری، مسلم، و قنواتی، مهدی. (1394). واکنش عملکرد, اجزای عملکرد و غلظت عناصر غذایی زیره سبز (.Cuminum cyminum L) به همزیستی با گونه های قارچ میکوریزا تحت تنش شوری. اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی (علوم کشاورزی)، 9(4 (پیاپی 36))، 545-560. SID. https://sid.ir/paper/182575/fa

    Vancouver: کپی

    بیژنی مدینه، یدالهی ده چشمه پرویز، حیدری مسلم، قنواتی مهدی. واکنش عملکرد, اجزای عملکرد و غلظت عناصر غذایی زیره سبز (.Cuminum cyminum L) به همزیستی با گونه های قارچ میکوریزا تحت تنش شوری. اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی (علوم کشاورزی)[Internet]. 1394؛9(4 (پیاپی 36)):545-560. Available from: https://sid.ir/paper/182575/fa

    IEEE: کپی

    مدینه بیژنی، پرویز یدالهی ده چشمه، مسلم حیدری، و مهدی قنواتی، “واکنش عملکرد, اجزای عملکرد و غلظت عناصر غذایی زیره سبز (.Cuminum cyminum L) به همزیستی با گونه های قارچ میکوریزا تحت تنش شوری،” اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی (علوم کشاورزی)، vol. 9، no. 4 (پیاپی 36)، pp. 545–560، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/182575/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا