مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

699
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

606
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی عملکرد و صفات فیزیولوژیکی و فنولوژیکی مرتبط با آن در ارقام مختلف کلزا (.Brassica napus L)

صفحات

 صفحه شروع 317 | صفحه پایان 336

چکیده

 خصوصیات فیزیولوژیکی و فنولوژیکی ارقام و لاین های مختلف کلزا و نیز ارتباط بین این صفات و عملکرد دانه در تعداد 20 رقم و لاین کلزا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی 94-1393 و 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی شیروان واقع در خراسان شمالی مورد بررسی قرار گرفتند. در طول فصول زراعی علاوه بر ثبت صفات فنولوژیک, نمونه برداری های تخریبی برای محاسبه صفات فیزیولوژیک مانند شاخص سطحبرگ, تجمع ماده خشک و اندازه گیری نور و ضریب خاموشی نور صورت گرفت. در پایان فصول زراعی عملکرد و اجزای عملکرد و صفات مورفولوژیک و درصد روغن ارقام اندازه گیری شدند. تجزیه به عامل ها جهت توصیف رابطه بین صفات مورد مطالعه با استفاده از میانگین 23 صفت و به روش تجزیه به مولفه های اصلی صورت گرفت. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که چهار مولفه اول مجموعا 99 درصد تنوع کل موجود در بین داده ها را توجیه کردند. سهم هر کدام از دو مولفه اول به ترتیب حدود 83.8, 13.1 درصد در سال اول و 83.3, 11.6 درصد در سال دوم بودند. از آن جا که مجموع سهم مولفه سوم و چهارم از کل تغییرات هر دو سال آزمایش کمتر از چهار درصد است, بنابراین, از دو مولفه اول و دوم که بیش از 96 درصد تغییرات را توجیه می کنند برای انتخاب ترکیب برتر استفاده شد و دیاگرام های مربوطه ترسیم شدند. بر این اساس, ارقامی که با جهت مثبت محور اول مرتبط بودند ارقام پر محصول با عملکرد بیولوژیک بالا, تعداد خورجین زیاد, طول دوره گل دهی طولانی و عملکرد روغن در نظر گرفته شدند (گروه A). در این ارقام پر شدن دانه در زمان نسبتا کوتاه تری انجام می گیرد. در مقابل, ارقام گروه B در نقطه مقابل ارقام گروه A قرار گرفته اند و در جهت منفی محور اول مرتبط می باشند. از طرف دیگر ارقام با وزن مثبت بیشتر بر روی محور دوم, ارقامی هستند با شاخص برداشت بالا, تعداد زیاد خورجین در بوته که روز تا شروع ساقه دهی آن ها طولانی تر ولی فاصله کاشت تا شروع رزت کوتاه تری دارند گروه C محسوب شدند. ارقام گروه D دارای وزن منفی بیشتر بر روی محور دوم می باشند. میانگین عملکردهای ارقام در سال اول 453.80 گرم در متر مربع و در سال دوم 401.84 گرم در متر مربع بودند. بخشی از کاهش عملکرد مرتبط با کاهش شاخص های رشد (عملکرد بیولوژیک) و بخشی دیگر مرتبط با کاهش شاخص برداشت می باشد که ناشی از کاهش معنی دار تشعشع بین دو سال است. در مجموع, سه رقم Bilbao, Traviata و Slm046 از بیشترین ارتباط مثبت با محور اول برخوردار بودند (گروه A).

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    فروغی، عباس، بیابانی، عباس، راحمی، علی، و رسام، قربانعلی. (1397). بررسی عملکرد و صفات فیزیولوژیکی و فنولوژیکی مرتبط با آن در ارقام مختلف کلزا (.Brassica napus L). اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی (علوم کشاورزی)، 12(2 (پیاپی 46) )، 317-336. SID. https://sid.ir/paper/182590/fa

    Vancouver: کپی

    فروغی عباس، بیابانی عباس، راحمی علی، رسام قربانعلی. بررسی عملکرد و صفات فیزیولوژیکی و فنولوژیکی مرتبط با آن در ارقام مختلف کلزا (.Brassica napus L). اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی (علوم کشاورزی)[Internet]. 1397؛12(2 (پیاپی 46) ):317-336. Available from: https://sid.ir/paper/182590/fa

    IEEE: کپی

    عباس فروغی، عباس بیابانی، علی راحمی، و قربانعلی رسام، “بررسی عملکرد و صفات فیزیولوژیکی و فنولوژیکی مرتبط با آن در ارقام مختلف کلزا (.Brassica napus L)،” اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی (علوم کشاورزی)، vol. 12، no. 2 (پیاپی 46) ، pp. 317–336، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/182590/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button