مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

929
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

584
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مطالعه تغییرات فاکتورهای بیوشیمیایی خون و آسیب شناسی بافتی کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در تماس با غلظت های زیرکشنده دیازینون

صفحات

 صفحه شروع 297 | صفحه پایان 313

چکیده

 سموم حشره کش یکی از مهمترین آلاینده های اکوسیستم های آبی می باشد. پایش سطح آلودگی اکوسیستم های آبی با این ترکیبات از اهمیت بسزایی برخوردار است. سلامت آبزیان می تواند شاخص زیستی مناسبی برای پایش آلودگی آب های سطحی باشد. دیازینون یک آفت کش فسفره آلی است,‏ که در اکوسیستم های آبی ایران یافت می شود. در طی سال های اخیر نگرانی درباره تاثیر این ترکیب بر سلامت ماهی ها افزایش یافته است. در این مطالعه,‏ تاثیر غلظت های زیرکشنده دیازینون بر فاکتورهای بیوشیمیایی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss),‏ پس از گذشت 7,‏ 14 و 28 روز بررسی شد. فعالیت استیل کولین استراز (ACEh) و سطوح پروتئین تام,‏ آلبومین و نیز گلوبولین در پلاسما به طور معنی داری در غلظت 0.1 و 0.2 میلی گرم بر لیتر دیازینون کاهش یافت (p<0.05). فعالیت کراتین کیناز (CK) به طور معنی داری در گروه تحت تیمار غلظت 0.1 میلی گرم در روزهای 14 و 28 کاهش و در ماهی های در معرض 0.2 میلی گرم در لیتر سطح فعالیت این آنزیم در روز 7 افزایش یافت (p<0.05). سطح فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST),‏ آلانین آمینوترانسفراز (AST) و سطح گلوکز خون ماهی های تحت تیمار دیازینون به طور معنی داری بیشتر از ماهی های گروه کنترل در طول دوره آزمایش است (p<0.05). فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز (ALP) تنها در روز 14 در ماهی های تحت هر دو غلظت دیازینون افزایش یافت (p<0.05). هیپرتروفی سلول های کبدی,‏ واکوئله شدن سیتوپلاسم سلولی,‏ تورم ابری در بافت کبد ماهی های در معرض هر دو غلظت دیازینون مشاهده گردید. در مجموع,‏ قرار گرفتن طولانی مدت در معرض غلظت های زیرکشنده دیازینون سبب ایجاد تغییرات بیوشیمیایی در خون و بافت کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان می گردد. لذا سنجش فاکتورهای بیوشیمیایی و مطالعات آسیب شناسی بافت کبد می تواند به عنوان ابزار ساده و مناسبی جهت ارزیابی تاثیر سموم بر ماهی ها پیشنهاد شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    بنایی، مهدی، میرواقفی، علیرضا، سورداگومیل، آنتونی، رفیعی، غلامرضا، و احمدی، کمال. (1391). مطالعه تغییرات فاکتورهای بیوشیمیایی خون و آسیب شناسی بافتی کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در تماس با غلظت های زیرکشنده دیازینون. محیط زیست طبیعی (منابع طبیعی ایران)، 65(3)، 297-313. SID. https://sid.ir/paper/194922/fa

    Vancouver: کپی

    بنایی مهدی، میرواقفی علیرضا، سورداگومیل آنتونی، رفیعی غلامرضا، احمدی کمال. مطالعه تغییرات فاکتورهای بیوشیمیایی خون و آسیب شناسی بافتی کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در تماس با غلظت های زیرکشنده دیازینون. محیط زیست طبیعی (منابع طبیعی ایران)[Internet]. 1391؛65(3):297-313. Available from: https://sid.ir/paper/194922/fa

    IEEE: کپی

    مهدی بنایی، علیرضا میرواقفی، آنتونی سورداگومیل، غلامرضا رفیعی، و کمال احمدی، “مطالعه تغییرات فاکتورهای بیوشیمیایی خون و آسیب شناسی بافتی کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در تماس با غلظت های زیرکشنده دیازینون،” محیط زیست طبیعی (منابع طبیعی ایران)، vol. 65، no. 3، pp. 297–313، 1391، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/194922/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button