Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,194
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

592
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر سمیت تنفسی سه اسانس گیاهی روی حشرات بالغ شپشه برنج (Sitophilus oryzae (L.) (Coleoptera: Curculionidae

صفحات

 صفحه شروع 67 | صفحه پایان 79

چکیده

 طی چند دهه اخیر تحقیقات وسیعی روی ترکیبات گیاهی متعدد به منظور دست یابی به جایگزین های بی خطر یا کم خطر و موثرتر از حشره کش های شیمیایی برای کنترل آفات انباری انجام شده است. به همین منظور در جستجوی جایگزینی مناسب برای سموم شیمیایی آفت کش متداول, سمیت تنفسی اسانس گیاهان پونه Mentha longifolia L., جعفری مکزیکی یا معطر Tagetes minuta L. و مرمرشک Salvia macrosiphon Boiss. روی حشرات کامل شپشه برنج Sitophilus oryzae L. در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. اسانس ها با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شدند. این تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و فاکتور های غلظت در پنج سطح, نوع گونه اسانس های گیاهی در سه سطح و زمان در دو سطح در شرایط دمایی1 ± 25 درجه سلسیوس, رطوبت نسبی 60±5 درصد و تاریکی انجام شد. با افزایش غلظت و نیز با گذشت زمان, درصد تلفات افزایش یافت. هم چنین نتایج بیانگر اثر سمیت بیشتر اسانس پونه و اثر ضعیف تر اسانس مرمرشک روی حشرات مورد مطالعه بود. درصد تلفات ایجاد شده توسط اسانس پونه, جعفری معطر و مرمرشک بعد از 12 ساعت در بالاترین غلظت (25 میکرولیتر بر لیتر هوا) برای حشرات کامل شپشه برنج به ترتیب 80, 73.3 و 66.6 درصد و پس از 24 ساعت در همین غلظت درصد تلفات توسط اسانس های مذکور به ترتیب 96.6, 86.6 و 73.3 درصد ثبت گردید. مقادیر LC50 برای اسانس گیاهان پونه, جعفری معطر و مرمرشک بعد از 12 ساعت روی حشرات کامل شپشه برنج به ترتیب 8.166, 11.488 و 14.161 میکرو لیتر بر لیتر هوا و بعد از 24 ساعت به ترتیب 5.898, 7.814 و 11.068 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. نتایج این بررسی نشان داد که اسانس گیاهان پونه, جعفری معطر و مرمرشک می توانند به عنوان منابع بیولوژیکی موثر و کم خطر جهت حفاظت غلات انبار شده از آلودگی توسط شپشه برنج به کار برده شوند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    معتمدی، یاسمین، فلاح زاده، مجید، و روشن، وحید. (1393). اثر سمیت تنفسی سه اسانس گیاهی روی حشرات بالغ شپشه برنج (Sitophilus oryzae (L.) (Coleoptera: Curculionidae. تحقیقات حشره شناسی، 6(1 (پیاپی 21))، 67-79. SID. https://sid.ir/paper/201110/fa

    Vancouver: کپی

    معتمدی یاسمین، فلاح زاده مجید، روشن وحید. اثر سمیت تنفسی سه اسانس گیاهی روی حشرات بالغ شپشه برنج (Sitophilus oryzae (L.) (Coleoptera: Curculionidae. تحقیقات حشره شناسی[Internet]. 1393؛6(1 (پیاپی 21)):67-79. Available from: https://sid.ir/paper/201110/fa

    IEEE: کپی

    یاسمین معتمدی، مجید فلاح زاده، و وحید روشن، “اثر سمیت تنفسی سه اسانس گیاهی روی حشرات بالغ شپشه برنج (Sitophilus oryzae (L.) (Coleoptera: Curculionidae،” تحقیقات حشره شناسی، vol. 6، no. 1 (پیاپی 21)، pp. 67–79، 1393، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/201110/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا