مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

988
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

179
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

برآورد ترکیب پذیری ارقام محلی و اصلاح شده برنج از طریق تجزیه لاین X تستر

صفحات

 صفحه شروع 57 | صفحه پایان 64

چکیده

 لاین X تستر یکی از روش های بیومتریک مفید جهت تجزیه و تحلیل ژنتیکی صفات کمی به-منظور تعیین ترکیب پذیری والدین و وراثت پذیری صفات و انتخاب بهترین روش اصلاحی برای جمعیت مورد نظر است. در این تحقیق, تلاقی بین سه رقم هاشمی, نعمت و جلودار به عنوان لاین های پدری با دو رقم سنگ جو و دیلمانی به عنوان پایه مادری (تستر) انجام شد. نتاج حاصل به همراه والدین (در مجموع 11 تیمار شامل پنج والد و شش تلاقی) در سال بعد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری طبرستان مطالعه و صفات ارتفاع بوته, تعداد پنجه, طول خوشه, تعداد کل دانه در خوشه, وزن هزار دانه, عملکرد دانه, طول و عرض دانه و نسبت طول به عرض دانه اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس داده ها, تفاوت بین ژنوتیپ ها را برای تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار نشان داد. بررسی ترکیب پذیری عمومی لاین های مورد مطالعه نشان داد که رقم هاشمی بهترین ترکیب شونده عمومی برای کاهش ارتفاع بوته بود, اما از نظر اجزای عملکرد دانه مانند تعداد پنجه, طول خوشه, تعداد کل دانه و وزن هزار دانه نیز ترکیب پذیری عمومی منفی و معنی دار داشت که موجب کاهش ارزش نتاج شد. رقم نعمت دارای ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی دار برای تمامی صفات و بهترین ترکیب شونده عمومی برای تعداد پنجه, تعداد کل دانه و طول دانه بود. رقم جلودار نیز ترکیب شونده عمومی خوبی برای افزایش صفات طول خوشه و وزن هزار دانه و بهترین ترکیب شونده عمومی برای کاهش عرض دانه بود. بررسی ترکیب پذیری خصوصی تلاقی ها نیز نشان داد که به غیر از نعمت X سنگ جو و نعمت X دیلمانی که به ترتیب ترکیب پذیری خصوصی معنی دار جهت افزایش و کاهش طول دانه داشتند, ترکیب پذیری خصوصی سایر تلاقی ها معنی دار نبود. برآورد اجزای واریانس ژنتیکی نیز نشان داد که به غیر از صفت طول دانه که در آن سهم واریانس غیرافزایشی بیشتر از واریانس افزایشی بود, در سایر صفات مطالعه شده واریانس افزایشی نقش اصلی را داشت. به این ترتیب, به نظر می رسد که برای اصلاح طول دانه در این جمعیت تولید هیبرید می تواند روش بهتری باشد, ولی برای سایر صفات مورد نظر روش های مبتنی بر گزینش مفید خواهند بود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    کیانی، غفار، و حاجی پور، عباس. (1395). برآورد ترکیب پذیری ارقام محلی و اصلاح شده برنج از طریق تجزیه لاین X تستر. تحقیقات غلات، 6(1)، 57-64. SID. https://sid.ir/paper/246647/fa

    Vancouver: کپی

    کیانی غفار، حاجی پور عباس. برآورد ترکیب پذیری ارقام محلی و اصلاح شده برنج از طریق تجزیه لاین X تستر. تحقیقات غلات[Internet]. 1395؛6(1):57-64. Available from: https://sid.ir/paper/246647/fa

    IEEE: کپی

    غفار کیانی، و عباس حاجی پور، “برآورد ترکیب پذیری ارقام محلی و اصلاح شده برنج از طریق تجزیه لاین X تستر،” تحقیقات غلات، vol. 6، no. 1، pp. 57–64، 1395، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/246647/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button