مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

676
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

553
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی صفات مرفولوژیک مرتبط با خوابیدگی بوته در ارقام بومی و اصلاح شده برنج (.Oryza sativa L)

صفحات

 صفحه شروع 181 | صفحه پایان 195

چکیده

 خوابیدگی بوته یکی از مشکلات عمده در زراعت برنج است که بسته به زمان وقوع می تواند تا 50 درصد کاهش عملکرد محصول را به دنبال داشته است. شناسایی صفات موثر در مقاومت به خوابیدگی بوته در ژنوتیپ های مقاوم, می تواند در برنامه ریزی بهتر برای روش های مقابله و کاهش خسارت ناشی از خوابیدگی استفاده شود. این آزمایش به منظور ارزیابی صفات مرفولوژیک مرتبط با خوابیدگی بوته در ارقام بومی و اصلاح شده برنج, در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در موسسه تحقیقات برنج کشور رشت در سال 1391 اجرا شد. ارقام برنج مورد آزمایش شامل سه رقم بومی (هاشمی, سنگ جو و علی کاظمی) و سه رقم اصلاح شده (کادوس, خزر و گوهر) بودند. با توجه به نتایج ضرایب همبستگی, همبستگی مثبت و معنی داری بین ضخامت میانگره سوم با مقاومت به شکستگی میانگره سوم (r=0.914**) و ضخامت میانگره چهارم با مقاومت به شکستگی میانگره چهارم (r=0.84**) و ضخامت میانگره سوم و چهارم با مقاومت فشاری بوته (به ترتیب r=0.935** و **0.926=r) وجود داشت. همچنین, این همبستگی مثبت و معنی دار بین نسبت وزن تر به طول میانگره با مقاومت به شکستگی در میانگره سوم (**0.937=r) و مقاومت فشاری بوته (**0.870=r), نسبت وزن تر به طول میانگره با مقاومت به شکستگی در میانگره چهارم (r=0.922**) و مقاومت فشاری بوته (r=0.835**) مشاهده شد. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که تنها صفت ضخامت میانگره روی مقاومت فشاری بوته اثر معنی داری داشت که به تنهایی 83 درصد از تغییرات را توجیه کرد. در مرحله بعد با در نظر گرفتن مقاومت به شکستگی میانگره به عنوان متغیر وابسته و سایر صفات مورفولوژیک به عنوان متغیرهای مستقل و انجام تجزیه رگرسیون گام به گام, دو صفت نسبت وزن تر به طول میانگره و وزن خشک به طول میانگره در مدل رگرسیونی باقی ماندند که با نتایج حاصل از ضرایب همبستگی مطابقت داشت. به نظر می رسد که صفات ضخامت و نسبت وزن به طول میانگره اهمیت زیادی در مقاومت به خوابیدگی برنج دارند و می توانند به عنوان شاخص های غیر مستقیم جهت انتخاب ارقام با مقاومت بالا به خوابیدگی در نظر گرفته شوند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    برومند، مریم، اصفهانی، مسعود، علیزاده، محمدرضا، و اعلمی، علی. (1392). ارزیابی صفات مرفولوژیک مرتبط با خوابیدگی بوته در ارقام بومی و اصلاح شده برنج (.Oryza sativa L). تحقیقات غلات، 3(3)، 181-195. SID. https://sid.ir/paper/246671/fa

    Vancouver: کپی

    برومند مریم، اصفهانی مسعود، علیزاده محمدرضا، اعلمی علی. ارزیابی صفات مرفولوژیک مرتبط با خوابیدگی بوته در ارقام بومی و اصلاح شده برنج (.Oryza sativa L). تحقیقات غلات[Internet]. 1392؛3(3):181-195. Available from: https://sid.ir/paper/246671/fa

    IEEE: کپی

    مریم برومند، مسعود اصفهانی، محمدرضا علیزاده، و علی اعلمی، “ارزیابی صفات مرفولوژیک مرتبط با خوابیدگی بوته در ارقام بومی و اصلاح شده برنج (.Oryza sativa L)،” تحقیقات غلات، vol. 3، no. 3، pp. 181–195، 1392، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/246671/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button