مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

547
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

606
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مطالعه تنوع ژنتیکی و برخی از صفات زراعی و کیفی در زعفران (.Crocus sativus L)

صفحات

 صفحه شروع 185 | صفحه پایان 200

کلیدواژه

نشانگرهای ریزماهواره (SSR)Q2

چکیده

 به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی و زراعی زعفران, شش اکوتیپ از نقاط مختلف استان خراسان (مشهد, تربت جام, گناباد, تربت حیدریه, قاین و بیرجند) جمع آوری و در طی دو سال زراعی 93-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج مزرعه ای نشان داد که اختلاف معنی داری بین اکوتیپ ها از لحاظ اکثر صفات زراعی و کیفی مورد مطالعه وجود دارد. به طوری که تجزیه خوشه‏ای, اکوتیپ‏های تربت حیدریه, مشهد و تربت جام را در یک خوشه‏ و اکوتیپ‏های بیرجند, قاین و گناباد را در خوشه‏ دیگر گروه بندی نمود. همچنین نتایج حاصل از مقایسه میانگین نشان داد که اکوتیپ‏های تربت حیدریه و مشهد به ترتیب به‏ عنوان بهترین‏ اکوتیپ‏های زعفران در ارومیه شناخته شدند. از طرفی نتایج ژنتیکی نشان داد که از بین 30 جفت آغازگر SSR مورد استفاده, 22 جفت آغازگر (73%), در مجموع 44 آلل چندشکلی را شناسایی نمودند (میانگین 2 عدد). میانگین شاخص شانون (I), تنوع ژنتیکی (h) و محتوی اطلاعات چندشکلی (PIC) به ترتیب 0.688, 0.424 و 0.402 تخمین زده شد که این نتایج از وجود تنوع ژنتیکی در بین اکوتیپ های زعفران خبر می دهد و این تنوع توسط تجزیه های دیگری از جمله تجزیه واریانس مولکولی مورد تایید قرار گرفت. از طرفی نتایج حاصل از تجزیه خوشه‏ای داروین, هر کدام از اکوتیپ‏های بیرجند, مشهد و گناباد را در یک خوشه‏ و سه اکوتیپ تربت حیدریه, قاین و تربت جام را به دلیل شباهت بالا همگی را در یک خوشه‏ قرار داد و این گروه بندی توسط تجزیه به مولفه‏های اصلی مورد تایید قرار گرفت. قابل ذکر است شباهت ژنتیکی بالایی بین اکوتیپ‏های زعفران (90-65 درصد) تخمین زده شد. در مجموع نتایج حاصل از این تحقیق ضمن بیان این موضوع که نشانگرهای ریزماهواره ابزار مفیدی برای ارزیابی تنوع ژنتیکی و گروه‏بندی اکوتیپ های زعفران هستند. این موضوع را نیز تایید نمود که زعفران گیاهی منومورف نبوده و می توان تنوع مفیدی را جهت استفاده در برنامه های اصلاحی شناسایی کرد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    بیات، مهدی، امیرنیا، رضا، تاجبخش، مهدی، و تانیولاچ، بهاتین. (1395). مطالعه تنوع ژنتیکی و برخی از صفات زراعی و کیفی در زعفران (.Crocus sativus L). زراعت و فناوری زعفران، 4(3)، 185-200. SID. https://sid.ir/paper/247963/fa

    Vancouver: کپی

    بیات مهدی، امیرنیا رضا، تاجبخش مهدی، تانیولاچ بهاتین. مطالعه تنوع ژنتیکی و برخی از صفات زراعی و کیفی در زعفران (.Crocus sativus L). زراعت و فناوری زعفران[Internet]. 1395؛4(3):185-200. Available from: https://sid.ir/paper/247963/fa

    IEEE: کپی

    مهدی بیات، رضا امیرنیا، مهدی تاجبخش، و بهاتین تانیولاچ، “مطالعه تنوع ژنتیکی و برخی از صفات زراعی و کیفی در زعفران (.Crocus sativus L)،” زراعت و فناوری زعفران، vol. 4، no. 3، pp. 185–200، 1395، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/247963/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button