مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

531
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

496
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

نقش اصلاح کننده های خاک های آهکی بر عملکرد کمّی و کیفی سیاهدانه (Nigella sativa L. )

صفحات

 صفحه شروع 1437 | صفحه پایان 1448

چکیده

 به منظور تأثیر گوگرد و باکتری های اکسید کننده گوگردی بر میزان مصرف فسفر و تأثیر آن بر عملکرد کمّی و کیفی سیاهدانه (Nigella sativa L. ) در خاک آهکی, آزمایشی در سال زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. این مطالعه به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار طراحی شد. چهار اصلاح کننده خاک آهکی (شاهد, ورمی کمپوست + باکتری تیوباسیلوس, گوگرد + باکتری تیوباسیلوس و ورمی کمپوست + گوگرد + باکتری تیوباسیلوس) و سه سطح کاربرد فسفر (صفر, 30 و 60 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب به عنوان عامل اول و دوم آزمایش انتخاب شدند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس, ارتفاع بوته, شاخص سطح برگ و وزن خشک بوته سیاهدانه در مرحله گل دهی به طور معنی دار تحت تأثیر اثر متقابل مقدار فسفر و اصلاح کننده های خاک قرار گرفتند. هم چنین اثر متقابل ذکر شده بر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک سیاهدانه معنی دار بود. در شرایط عدم کاربرد فسفر, نقش تیمار گوگرد + باکتری تیوباسیلوس در افزایش معنی دار عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک سیاهدانه بیش از کاربرد 30 و 60 کیلوگرم در هکتار فسفر به تنهایی بود. کاربرد ورمی کمپوست + باکتری تیوباسیلوس به تنهایی و یا همراه با گوگرد بیش ترین تأثیر معنی دار را در افزایش عملکرد دانه و بیولوژیک سیاهدانه داشت. به طوری که در نتیجه کاربرد تیمار ورمی کمپوست + باکتری تیوباسیلوس و نیز تیمار ورمی کمپوست + گوگرد + باکتری تیوباسیلوس, عملکرد دانه نسبت به تیمار شاهد به ترتیب تا 3/63 و 4/84 درصد افزایش یافت. در خاک های آهکی, اکسیداسیون بیولوژیکی گوگرد به تنهایی و یا همراه با کود ورمی کمپوست می تواند به راهکاری مناسب جهت فراهمی بیش تر فسفر در خاک و افزایش عملکرد کمّی و کیفی سیاهدانه مطرح باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    سیدی، سیدمحمد، رضوانی مقدم، پرویز، خواجه حسینی، محمد، و شاهنده، حمید. (1398). نقش اصلاح کننده های خاک های آهکی بر عملکرد کمّی و کیفی سیاهدانه (Nigella sativa L. ). بوم شناسی کشاورزی، 11(4 )، 1437-1448. SID. https://sid.ir/paper/362140/fa

    Vancouver: کپی

    سیدی سیدمحمد، رضوانی مقدم پرویز، خواجه حسینی محمد، شاهنده حمید. نقش اصلاح کننده های خاک های آهکی بر عملکرد کمّی و کیفی سیاهدانه (Nigella sativa L. ). بوم شناسی کشاورزی[Internet]. 1398؛11(4 ):1437-1448. Available from: https://sid.ir/paper/362140/fa

    IEEE: کپی

    سیدمحمد سیدی، پرویز رضوانی مقدم، محمد خواجه حسینی، و حمید شاهنده، “نقش اصلاح کننده های خاک های آهکی بر عملکرد کمّی و کیفی سیاهدانه (Nigella sativa L. )،” بوم شناسی کشاورزی، vol. 11، no. 4 ، pp. 1437–1448، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/362140/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button