Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

250
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

418
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تأثیر زوال بذر و پتانسیل آب بر شاخص های جوانه زنی و بیوشیمیایی بذر گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum) در دماهای مختلف

صفحات

 صفحه شروع 105 | صفحه پایان 128

چکیده

 مقدمه: جوانه زنی بذر از اولین مراحل مهم و پیچیده در چرخه زندگی گیاهان است و تحت تاثیر عوامل وراثتی و محیطی بسیاری قرار می گیرد. عوامل مختلفی در جوانه زنی و استقرار گیاهچه تاثیرگذار هستند. از جمله این عوامل می توان به خصوصیات گیاه مادری (تغذیه, ژنتیک), مرحله ی رسیدگی بذر در زمان برداشت و همچنین عوامل محیطی (دما, پتانسیل آب, تهویه و فشردگی خاک) اشاره کرد. بنیه بذر نیز به عنوان اولین جزء از کیفیت بذر تحت تاثیر زوال بذر در طی انبارداری کاهش می یابد. هدف از پژوهش حاضر بررسی واکنش جوانه زنی و بیوشیمیایی بذرهای زوال یافته گیاه شنبلیله در دامنه های دمایی و رطوبتی مختلف می باشد. مواد و روش ها: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1395 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل بذرهای زوال یافته و بدون زوال در نه سطح دمایی (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 و 45 درجه سانتی گراد) و هفت سطح پتانسیل اسمزی (صفر, 2/0-, 4/0-, 6/0-, 8/0-, 1-و 2/1-مگاپاسکال) بود. یافته ها: در این آزمایش اثر زوال بذر, پتانسیل آب و برهمکنش آن ها در هر محیط بر شاخص های جوانه زنی (درصد و سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه گیاهچه) و بیوشیمیایی (قندمحلول, پرولین, پروتئین محلول و آنزیم کاتالاز) بذر گیاه شنبلیله معنی دار بود. نتایج نشان داد که در بذرهای زوال یافته مقادیر درصد و سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه گیاهچه با کاهش پتانسیل اسمزی آب محیط در دماهای پایین تر و بالاتر از دمای 20 درجه سانتی گراد, کاهش و مقادیر ترکیبات بیوشیمیایی بذر (قند محلول, پروتئین محلول, پرولین و آنزیم کاتالاز) نیز افزایش یافت. نتیجه گیری: به طورکلی شاخص های جوانه زنی و بیوشیمیایی بذر گیاه شنبلیله به ترتیب نسبت به پتانسیل های آب, زوال بذر و دمای جوانه زنی بذر حساسیت نشان می دهد. در شرایط کاهش پتانسیل اسمزی آب, دمای جوانه زنی کمتر از 20 درجه سانتی گراد منجر به افزایش مقاومت جوانه زنی بذر شنبلیله به پتانسیل منفی تر آب گردید.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    تیموری، حسن، بلوچی، حمیدرضا، مرادی، علی، و سلطانی، الیاس. (1397). تأثیر زوال بذر و پتانسیل آب بر شاخص های جوانه زنی و بیوشیمیایی بذر گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum) در دماهای مختلف. پژوهشهای بذر ایران، 5(2 )، 105-128. SID. https://sid.ir/paper/368782/fa

    Vancouver: کپی

    تیموری حسن، بلوچی حمیدرضا، مرادی علی، سلطانی الیاس. تأثیر زوال بذر و پتانسیل آب بر شاخص های جوانه زنی و بیوشیمیایی بذر گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum) در دماهای مختلف. پژوهشهای بذر ایران[Internet]. 1397؛5(2 ):105-128. Available from: https://sid.ir/paper/368782/fa

    IEEE: کپی

    حسن تیموری، حمیدرضا بلوچی، علی مرادی، و الیاس سلطانی، “تأثیر زوال بذر و پتانسیل آب بر شاخص های جوانه زنی و بیوشیمیایی بذر گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum) در دماهای مختلف،” پژوهشهای بذر ایران، vol. 5، no. 2 ، pp. 105–128، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/368782/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا