مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

453
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

540
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تأثیر جیبرلین و اسید سالیسیلیک بر تحمل گیاهچه کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo) به تنش سرما

صفحات

 صفحه شروع 159 | صفحه پایان 172

چکیده

 مقدمه: به منظور استفاده بیشتر از فصل رشد بهاری سازوکار های بهبود دهنده جوانه زنی گیاهان بهاره در دمای پایین تر از دمای مناسب اهمیت زیادی دارد. از آنجا که یکی از راه های کاهش خسارت دمای پایین ارتقا سیستم آنتی اکسیدانی گیاهچه است, لذا در این آزمایش اثر اسید سالیسیلیک و جیبرلین بر جوانه زنی و سیستم آنتی اکسیدانی بذر گیاه کدوی پوست کاغذی تحت دماهای پایین مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: آزمایش به صورت فاکتوریل شامل چهار غلظت جیبرلین (صفر, 250, 350 و 450 میلی گرم در لیتر) و چهار غلظت اسید سالیسیلیک (صفر, 5/0, 1 و 5/1 میلی مولار) و سه سطح دما (8, 11 و 14 درجه سانتی گراد) در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط کنترل شده و در شش تکرار در دانشگاه شهرکرد در سال 1396 اجرا شد. بذرها پس از ضدعفونی در ظروف حاوی محلول های با غلظت صفر, 250, 350 و 450 میلی گرم در لیتر جیبرلین و محلول های با غلظت صفر, 5/0, 1 و 5/1 میلی مولار اسید سالیسیلیک قرار گرفتند و به مدت 24 ساعت در شرایط تاریکی و در دمای 15 درجه سانتی گراد در اتاقک رشد قرار داده شدند. سپس شستشوی بذرها انجام شده و در دماهای مورد نظر قرار داده شدند, جوانه زنی هر 24 ساعت بر مبنای خروج ریشه چه به اندازه 2 میلی متر ثبت گردید. در پایان روز هشتم پس از جداسازی گیاهچه های طبیعی و غیرطبیعی تعداد 20 گیاهچه طبیعی از هر پتری انتخاب و سپس پارامترهای سرعت و درصد جوانه زنی, پروتئین محلول, میزان مالون دی آلدئید, فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز, آنزیم گایاکول پرکسیداز و آنزیم کاتالاز اندازه گیری شد. برای مقایسه میانگین ها از آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد در دمای 8 درجه سانتی گراد هیچ یک از تیمارهای به کار برده شده نتوانست به جوانه زنی گیاه کمک کند و به همین علت از آزمایش حذف شدند, در دمای 11 درجه سانتی گراد استفاده از تیمار سالیسلیک اسید یک میلی مولار و در دمای 14 درجه سانتی گراد 350 میلی گرم در لیتر جیبرلین بیشترین افزایش سرعت و درصد جوانه زنی را نسبت به شاهد نشان داد. در دمای 11 درجه سانتی گراد فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی بیشتر تحت تأثیر هورمون جیبرلین قرار گرفت به طوری که بیشترین میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در تیمار 350 میلی گرم در لیتر و بیشترین میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز و گایاکول پراکسیداز و کمترین میزان پروتئین محلول در تیمار 250 میلی گرم در لیتر جیبرلین مشاهده شد. در دمای 14 درجه سانتی گراد هورمون اسید سالیسیلیک موفق تر بود و اسید سالیسیلیک 5/1 میلی مولار میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز, اسید سالیسیلیک 5/0 میلی مولار میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و اسید سالیسیلیک 1 میلی مولار میزان فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز را افزایش داد, همچنین این هورمون در راستای کاهش میزان پروتئین محلول نیز موفق بود. نتیجه گیری: در این آزمایش تحمل گیاهچه به دماهای پایین توسط پیش تیمارهای جیبرلین و اسید سالیسیلیک به اثبات رسید. به طورکلی نتیجه گیری می شود که کاربرد جیبرلین و اسید سالیسیلیک باعث افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و درنتیجه تحمل گیاهچه کدوی پوست کاغذی به تنش دمای پایین می شود و بنابراین با استفاده از این ماده می توان اثر سرماهای احتمالی در ابتدای فصل رشد این محصول را تعدیل نمود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    مختاری، مریم، و فلاح، سینا. (1398). تأثیر جیبرلین و اسید سالیسیلیک بر تحمل گیاهچه کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo) به تنش سرما. پژوهشهای بذر ایران، 6(1 )، 159-172. SID. https://sid.ir/paper/369619/fa

    Vancouver: کپی

    مختاری مریم، فلاح سینا. تأثیر جیبرلین و اسید سالیسیلیک بر تحمل گیاهچه کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo) به تنش سرما. پژوهشهای بذر ایران[Internet]. 1398؛6(1 ):159-172. Available from: https://sid.ir/paper/369619/fa

    IEEE: کپی

    مریم مختاری، و سینا فلاح، “تأثیر جیبرلین و اسید سالیسیلیک بر تحمل گیاهچه کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo) به تنش سرما،” پژوهشهای بذر ایران، vol. 6، no. 1 ، pp. 159–172، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/369619/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button