مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

5,318
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

780
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی ارزش غذایی، ترکیب شیمیایی و قابلیت هضمی یونجه همدانی در مراحل مختلف رشد با استفاده از گوسفند سنجابی و بز مرغوز

صفحات

 صفحه شروع 385 | صفحه پایان 392

چکیده

 در این مطالعه ترکیبات شیمیایی و قابلیت هضم مواد مغذی علوفه یونجه همدانی در مراحل مختلف رشد و نمو روی گوسفندان سنجابی و بز مرغوز مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات گیاهی علوفه یونجه نظیر ارتفاع بوته, ماده خشک بوته و نسبت بین آنها در چهار مرحله رشد گیاه (شروع غنچه دهی, غنچه دهی کامل, شروع گلدهی و گلدهی کامل) اندازه گیری شد. ترکیب شیمیایی علوفه یونجه در هر مرحله رشد به طور جداگانه تعیین گردید. ضرایب هضم مواد مغذی یونجه با استفاده از چهار راس قوچ سنجابی (42±2.1) و چهار راس بز مرغوز (34±2.3) در فصل بهار و در شهرستان کرمانشاه اندازه گیری شد. داده های مربوط به پارامترهای زراعی و ترکیبات شیمیایی نمونه های یونجه با استفاده از طرح کاملا تصادفی و اطلاعات حاصله از قابلیت هضم مواد مغذی با استفاده از طرح کاملا تصادفی (برگردان) آنالیز و میانگین داده ها با روش دانکن مقایسه شدند. میانگین ارتفاع بوته, مقدار ماده خشک و درصد ماده خشک پنجاه بوته یونجه در شروع غنچه دهی به ترتیب 42±3.9 سانتیمتر, 27±4.8 گرم و 17.66±2.3 درصد بود در حالی که در گلدهی کامل پارامترهای مذکور به ترتیب 53.60±5.6 سانتیمتر, 41.8±9.5 گرم و 23.1±2.6 درصد بود. میزان پروتئین خام در مرحله غنچه دهی بیشتر (p<0.05) از گلدهی کامل (21±1.60) در مقابل (16±1.9 درصد) بود در حالی که درصد الیاف خام (21±1.1) در مقابل (24±5.9 درصد) رابطه معکوس نشان داد (p<0.05). قابلیت هضم ماده خشک, پروتئین خام و فیبر خام در شروع غنچه دهی به ترتیب 63.5±2.10, 74.7±2.8 و 46.1±4.8 درصد در گوسفند برآورد شد در حالی که این مقادیر در بز مرغوز به ترتیب 66.7±2.6, 76.4±3.1 و 48.1±4.1 درصد بود. تفاوت معنی داری در قابلیت هضم ماده خشک و الیاف خام علوفه یونجه در مراحل مختلف رشد مشاهده نشد. همچنین تفاوت آماری معنی داری بین گوسفند و بز از لحاظ قابلیت هضم مواد مغذی مشاهده نشد هر چند قابلیت هضم ماده خشک و پروتئین خام مرحله گلدهی کامل در بز بیشتر (p<0.05) از گوسفند برآورد شد. نتایج نشان می دهد که علوفه یونجه در مرحله غنچه دهی علی رغم پایین بودن مقدار تولید ماده خشک در مقایسه با گلدهی کامل, از کیفیت بالاتر و قابلیت هضم بیشتر برخوردار است. به نظر می رسد که برداشت محصول در اواخر غنچه دهی تا اوایل گلدهی از لحاظ داشتن مقدار ماده خشک و کیفیت علوفه قابل قبول, مناسب باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    معینی، محمدمهدی، سوری، منوچهر، هژبری، فردین، و سنجابی، محمدرضا. (1386). بررسی ارزش غذایی, ترکیب شیمیایی و قابلیت هضمی یونجه همدانی در مراحل مختلف رشد با استفاده از گوسفند سنجابی و بز مرغوز. علوم کشاورزی، 13(2)، 385-392. SID. https://sid.ir/paper/393392/fa

    Vancouver: کپی

    معینی محمدمهدی، سوری منوچهر، هژبری فردین، سنجابی محمدرضا. بررسی ارزش غذایی, ترکیب شیمیایی و قابلیت هضمی یونجه همدانی در مراحل مختلف رشد با استفاده از گوسفند سنجابی و بز مرغوز. علوم کشاورزی[Internet]. 1386؛13(2):385-392. Available from: https://sid.ir/paper/393392/fa

    IEEE: کپی

    محمدمهدی معینی، منوچهر سوری، فردین هژبری، و محمدرضا سنجابی، “بررسی ارزش غذایی, ترکیب شیمیایی و قابلیت هضمی یونجه همدانی در مراحل مختلف رشد با استفاده از گوسفند سنجابی و بز مرغوز،” علوم کشاورزی، vol. 13، no. 2، pp. 385–392، 1386، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/393392/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button