مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,374
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

460
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

پراکندگی و برخی ویژگی های بیولوژیکی سویه های گندم و جو ویروس کوتولگی گندم در ایران

صفحات

 صفحه شروع 17 | صفحه پایان 32

چکیده

 بیماری های کوتولگی و زردی در غلات که توسط ویروس های گروه کوتولگی زرد جو (BYDV), کوتولگی زرد غلات  (CYDV)و ویروس کوتولگی گندم (WDV) ایجاد می شوند خسارت زیادی به این محصولات در ایران وارد می نمایند. حداقل دو سویه از WDV, سویه جو (WDV-B) و سویه گندم (WDV-W), گزارش شده اند. در این مطالعه پراکنش سویه های WDV در مزارع غلات ایران مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از مزارع گندم و جو در سه استان چهارمحال و بختیاری, فارس و یزد طی سال های 1389 - 1388 نمونه برداری انجام شد. در مورد این نمونه ها و نمونه های مربوط به سال های 1385 - 1384, از چند استان دیگر, مراحل استخراج دی ان ای ویروس, آزمون PCR با آغازگرهای اختصاصی در سطح سویه و تعیین ترادف انجام شد. بررسی ها نشان داد که این ویروس در تمام مناطق نمونه برداری شده وجود دارد. از 270 نمونه با علائم کوتولگی و زردی 155 نمونه به WDV آلوده بودند که از بین آن ها 85 نمونه (55 درصد) آلوده به WDV-W و 70 نمونه (45 درصد) آلوده به WDV-B بودند. نتایج این بررسی نشان داد که در شرایط طبیعی WDV-W علاوه بر گندم, جو را نیز آلوده می کند اما WDV-B به طور طبیعی تنها از جو آلوده جدا می شود. بنابراین هر دو سویه WDV همراه با ویروس های گروه BYDV از عوامل اصلی ایجادکننده زردی و کوتولگی در مزارع غلات ایران هستند. با توجه به پراکنش وسیع WDV در مناطق مختلف کشور, انتقال آن توسط زنجرک به گیاهان گندم و جو به اثبات رسید. شناسایی ناقل WDV با توجه به شکل اندام تناسلی جنس نر انجام شد و گونه Psammotettix alienus به عنوان ناقل WDV در ایران معرفی شد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    لطفی پور، مائده، بهجت نیا، سیدعلی اکبر، افشاری فر، علیرضا، و ایزدپناه، کرامت اله. (1392). پراکندگی و برخی ویژگی های بیولوژیکی سویه های گندم و جو ویروس کوتولگی گندم در ایران. بیماریهای گیاهی، 49(1 (پیاپی 193))، 17-32. SID. https://sid.ir/paper/394719/fa

    Vancouver: کپی

    لطفی پور مائده، بهجت نیا سیدعلی اکبر، افشاری فر علیرضا، ایزدپناه کرامت اله. پراکندگی و برخی ویژگی های بیولوژیکی سویه های گندم و جو ویروس کوتولگی گندم در ایران. بیماریهای گیاهی[Internet]. 1392؛49(1 (پیاپی 193)):17-32. Available from: https://sid.ir/paper/394719/fa

    IEEE: کپی

    مائده لطفی پور، سیدعلی اکبر بهجت نیا، علیرضا افشاری فر، و کرامت اله ایزدپناه، “پراکندگی و برخی ویژگی های بیولوژیکی سویه های گندم و جو ویروس کوتولگی گندم در ایران،” بیماریهای گیاهی، vol. 49، no. 1 (پیاپی 193)، pp. 17–32، 1392، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/394719/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button