مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

456
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

601
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر تغذیه ای سیلیکون روی صفات مورفولوژیکی و اسانس گیاه ریحان (Ocimum basilicum L. ) تحت سمیت کادمیوم

صفحات

 صفحه شروع 1052 | صفحه پایان 1068

کلیدواژه

ریحان (Ocimum basilicum L.)Q1

چکیده

 به منظور بررسی اثر سیلیکون روی صفات مورفولوژی و درصد و ترکیب های اسانس گیاه ریحان (Ocimum basilicum L. ) تحت تنش کادمیوم, آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا گردید. فلز کادمیوم در سه سطح صفر, 25 و 50 میلی گرم در کیلوگرم خاک و تیمار سیلیکون با غلظت های صفر, 1 و 2 میلی مولار اعمال شد. صفات مورد ارزیابی شامل طول ریشه, وزن تر و خشک ریشه, ارتفاع بوته, وزن تر و خشک ساقه, قطر ساقه, تعداد برگ, وزن تر برگ, تعداد جوانه, تعداد ساقه فرعی و درصد و ترکیبات اسانس گیاه ریحان بوده است. نتایج نشان داد که کادمیوم روی همه صفات مورفولوژی مورد مطالعه اثر منفی داشته و موجب کاهش معنی دار مقادیر این صفات نسبت به شاهد شده است. اما اعمال تیمار سیلیکون موجب بهبود همه این صفات شده و با افزایش غلظت این عنصر روند افزایشی معنی داری در مقادیر صفات مشاهده گردید. کاربرد سیلیکون در تیمار 2 میلی مولار به ترتیب افزایش 63. 8, 81, 61 و 61 درصدی صفات تعداد ساقه فرعی, وزن تر ریشه, وزن تر ساقه و تعداد جوانه را در مقایسه با شاهد نشان داد. مقدار پنج ترکیب 8, 1-سینیول, لینالول, استراگول, متیل اوژنول و اوژنول به عنوان اصلی ترین اجزاء تشکیل دهنده اسانس ریحان به شکل معنی داری تحت تاثیر تیمارهای کادمیوم و سیلیکون قرار داشت. اما اثر متقابل این دو تیمار فقط بر روی سه ترکیب 8, 1-سینیول, لینالول و متیل اوژنول تاثیر معنی داری نشان داد. بیشترین مقدار 8, 1-سینیول و متیل اوژنول به ترتیب با مقادیر 5. 06% و 6. 21% در گیاهانی که تحت تیمار همزمان بیشترین غلظت کادمیوم و سیلیکون بودند مشاهده شد. مقدار ترکیب لینالول نیز در اثر حضور فلز کادمیوم کاهش و با اعمال تیمار سیلیکون افزایش یافت. تیمار کادمیوم منجر به افزایش 12. 8 درصدی استراگول و کاهش 25. 2 درصدی اوژنول گردید. تیمار سیلیکون نیز موجب افزایش 23. 9 درصدی استراگول و کاهش 18. 3 درصدی اوژنول شد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    قشلاق پور، جواد، خادمیان، راحله، اصغری، بهور، و صداقتی، بهنام. (1399). اثر تغذیه ای سیلیکون روی صفات مورفولوژیکی و اسانس گیاه ریحان (Ocimum basilicum L. ) تحت سمیت کادمیوم. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 36(6 (پیاپی 104))، 1052-1068. SID. https://sid.ir/paper/402408/fa

    Vancouver: کپی

    قشلاق پور جواد، خادمیان راحله، اصغری بهور، صداقتی بهنام. اثر تغذیه ای سیلیکون روی صفات مورفولوژیکی و اسانس گیاه ریحان (Ocimum basilicum L. ) تحت سمیت کادمیوم. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1399؛36(6 (پیاپی 104)):1052-1068. Available from: https://sid.ir/paper/402408/fa

    IEEE: کپی

    جواد قشلاق پور، راحله خادمیان، بهور اصغری، و بهنام صداقتی، “اثر تغذیه ای سیلیکون روی صفات مورفولوژیکی و اسانس گیاه ریحان (Ocimum basilicum L. ) تحت سمیت کادمیوم،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 36، no. 6 (پیاپی 104)، pp. 1052–1068، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/402408/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button