مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

354
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

519
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مطالعه تنوع شیمیایی اسانس اندام های مختلف Salvia sharifii Rech. F. & Esfand.

صفحات

 صفحه شروع 627 | صفحه پایان 641

چکیده

 یکی از گونه های دارویی انحصاری در ایران و متعلق به تیره نعناع (Lamiaceae) می باشد. در این پژوهش, اندام های مختلف (گل, برگ و ساقه) این گونه مریم گلی در اسفند سال 1396 از منطقه بخون استان هرمزگان جمع آوری گردیده و از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیب های شیمیایی موجود در آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. اسانس نمونه ها به روش تقطیر با آب استخراج و ترکیب های شیمیایی آنها با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) شناسایی شد. عملکرد اسانس اندام های مختلف گل, برگ و ساقه به ترتیب 1. 38, 1. 14 و 0. 84 درصد (وزنی/ وزنی) بدست آمد. اجزای شیمیایی شناسایی شده در گل, برگ و ساقه به ترتیب 45, 42 و 43 ترکیب بود. نتایج آنالیز ترکیب های اسانس نشان داد که لینالول (38. 7%), هگزیل ایزووالرات (13. 8%), هگزیل کاپریلات (6. 2%), هگزیل ایزوبوتیرات (4. 6%), هگزیل-2-متیل بوتیرات (4. 4%), ترانس-کاریوفیلن (3. 8%) و ان-هگزیل هگزانوات (3. 7%) اجزای اصلی اسانس گل بودند. در اسانس برگ لینالول (17. 0%), هگزیل کاپریلات (11. 1%), آلفا-هومولن (7. 8%), ترانس-کاریوفیلن (6. 2%), اسکلاریول اکسید (5. 9%), نوتکاتون (3. 7%), هگزیل ایزو والرات (3. 5%) و آگاروسپیرول (3. 0%) بیشترین ترکیب های اسانس را به خود اختصاص دادند. در اسانس ساقه ترکیب های لینالول (18. 7%), اسکلاریول اکسید (8. 0%), آلفا-هومولن (7. 5%), ترانس-کاریوفیلن (7. 2%), هگزیل ایزو والرات (5. 2%), کاریوفیلن اکسید (5. 0%), ان-هگزیل هگزانوات (4. 8%), نوتکاتون (4. 1%) و دی بوتیل فتالات (4. 0%) به فراوانی وجود داشتند. ترکیب غالب و مشترک در اسانس اندام های این گونه مریم گلی, لینالول بود که در اسانس گل بیشترین و در برگ کمترین مقدار مشاهده گردید. وجود تنوع شیمیایی در اسانس اندام های مختلف این گیاه می تواند برای صنایع دارویی, غذایی و آرایشی بهداشتی و نیز به نژادگران گیاهان دارویی در انتخاب اندام مناسب برای مصرف و اهداف اصلاحی مورد توجه قرار گیرد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    حیدری، زهرا، یاوری، علیرضا، جعفری، لیلا، و مومیوند، حسن. (1399). مطالعه تنوع شیمیایی اسانس اندام های مختلف Salvia sharifii Rech. F. & Esfand.. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 36(4 (پیاپی 102))، 627-641. SID. https://sid.ir/paper/407248/fa

    Vancouver: کپی

    حیدری زهرا، یاوری علیرضا، جعفری لیلا، مومیوند حسن. مطالعه تنوع شیمیایی اسانس اندام های مختلف Salvia sharifii Rech. F. & Esfand.. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1399؛36(4 (پیاپی 102)):627-641. Available from: https://sid.ir/paper/407248/fa

    IEEE: کپی

    زهرا حیدری، علیرضا یاوری، لیلا جعفری، و حسن مومیوند، “مطالعه تنوع شیمیایی اسانس اندام های مختلف Salvia sharifii Rech. F. & Esfand.،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 36، no. 4 (پیاپی 102)، pp. 627–641، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/407248/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button