مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

709
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

114
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

3

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی خصوصیات زراعی، تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات در لاینهای حاصل از توده بومی بزرگ در اصفهان

صفحات

 صفحه شروع 155 | صفحه پایان 166

چکیده

بزرک (Linum usitatissimum L.) گیاهی است دانه روغنی با سازگاری وسیع که روغن آن بسته به ژنوتیپ میتواند به مصارف صنعتی و یا خوراکی برسد. روغن ژنوتیپ های معمولی به لحاظ میزان بالای اسید چرب (>50%) به عنوان روغن خشک شونده مصرف صنعتی دارد ولی روغن ژنوتیپ های جدید حاصل از برنامه های به نژادی دارای میزان اسید لینولنیک بسیار پائین (<2%) و از نظر ترکیب اسیدهای چرب مشابه روغن آفتابگردان بوده و میتواند به مصارف خوراکی برسد. این مطالعه به منظور بررسی خصوصیات زراعی, تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات در لاینهای حاصل از یک توده بومی بزرک در اصفهان انجام شد. در این پژوهش از طرح آماری ارزیابی مقدماتی آگمنت جهت ارزیابی تعداد 100 لاین استفاده گردید. نتایج آزمایش بیانگر تنوع ژنتیکی بالا برای صفات تعداد بوته در متر مربع, تعداد کپسول در بوته, عملکرد دانه در بوته, و در واحد سطح و تیپ رشدی بود. همچنین درصد روغن در 20 لاین اندازه گیری و بین آنها تنوع بالایی از لحاظ این صفت مشاهده گردید. (2/36-5/40 %). با استفاده از روش رگرسیون نتایج روی والد, مقادیر وراثت پذیری برای عملکرد دانه در بوته و اجزای آن برآورد شد که بیشترین و کمترین مقدار به ترتیب متعلق به ارتفاع بوته 40%, عملکرد دانه در بوته و تعداد شاخه فرعی در بوته هر دو 5/12% به دست داد. با استفاده از روش تجزیه کلاستر لاین های حاصل از توده بومی به پنج گروه تقسیم بندی شدند. این گروه های برای اکثر صفات به جز تعداد دانه در کپسول, وزن دانه, تعداد روز تا شروع و 50% گلدهی دارای تفاوت معنی دار بوند. دو گروه از آنها نیز دارای بیشترین عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح ولی دارای کمترین تعداد بوته درواحد سطح بودند, که این نتایج بیانگر وجود پتانسیل بالای جبران عملکرد از طریق تولید شاخه فرعی و تعداد کپسول بیشتر در لاینها میباشد. در این بررسی عملکرد دانه در بوته همبستگی بالا و مثبت با تعداد کپسول در بوته r=0/92% ** ولی همبستگی منفی و بالا با تعداد بوته در واحد سطح r=-0/53 **نشان داد.همچنین عملکرد دانه همبستگی مثبت و بالایی با عملکرد دانه در بوته r=0/62** داشت. نتایج تجزیه مسیر نیز نشان داد که تعداد کپسول در بوته دارای بیشترین تاثیر مستقیم بر عملکرد دانه در بوته بود. براساس نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون, تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول به ترتیب مهمترین اجزای عملکرد دانه در بوته تعیین گردیدند. R^2=0.94 و تعداد کپسول در بوته به تنهایی بیشترین سهم را دارا بود. ( R^2=0.85)

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    خندان، عاطفه، و سعیدی، قدرت اله. (1383). بررسی خصوصیات زراعی, تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات در لاینهای حاصل از توده بومی بزرگ در اصفهان. علوم کشاورزی ایران، 35(1)، 155-166. SID. https://sid.ir/paper/423444/fa

    Vancouver: کپی

    خندان عاطفه، سعیدی قدرت اله. بررسی خصوصیات زراعی, تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات در لاینهای حاصل از توده بومی بزرگ در اصفهان. علوم کشاورزی ایران[Internet]. 1383؛35(1):155-166. Available from: https://sid.ir/paper/423444/fa

    IEEE: کپی

    عاطفه خندان، و قدرت اله سعیدی، “بررسی خصوصیات زراعی, تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات در لاینهای حاصل از توده بومی بزرگ در اصفهان،” علوم کشاورزی ایران، vol. 35، no. 1، pp. 155–166، 1383، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/423444/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button