مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

859
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

159
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تحمل به سرما در برخی از ژنوتیپ های زمستانه و بینابین گندم نان در شرایط مزرعه در مراغه

صفحات

 صفحه شروع 61 | صفحه پایان 76

چکیده

 سرما یکی از مهم ترین تنش های غیرزنده است که رشد, تولید و عملکرد گندم را دربسیاری از نقاط ایران تحت تاثیر قرار می دهد. تولید ارقام متحمل به سرما یکی از راهکارهای مهم برای جلوگیری از کاهش خسارت سرما و افزایش عملکرد است. در سال 1384 آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و بیست ژنوتیپ گندم نان در دو مرحله برای تعیین میزان تحمل به سرما انجام شد. ژنوتیپ ها به هنگام پنجه زنی در دو زمان مختلف از خاک بیرون آورده شدند و طوقه های آن ها در فریزر در معرض ده دمای زیر صفر (از 5- تا 23- درجه سانتی گراد) قرار گرفتند و LT50 (دمای انجمادی که بر اثر آن 50 درصد بوته ها از بین می روند) برای هر ژنوتیپ تعیین شد. برای بررسی اثر زمان انجماد طوقه برتحمل به سرمای ژنوتیپ ها تجزیه نهایی بر اساس آزمایش کرت خرد شده در زمان بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که از نظر تحمل به سرما بین ژنوتیپ ها اختلاف معنی داری وجود دارد و ژنوتیپ های شماره 1, 3 و 15 با LT50 برابر 13- درجه سانتی گراد متحمل ترین ژنوتیپ ها و ژنوتیپ شماره 4 با LT50 برابر9.33 - درجه سانتی گراد حساس ترین ژنوتیپ نسبت به سرما شناخته شدند. اثر زمان نمونه گیری نیز معنی دار بود به طوری که تحمل به سرمای ژنوتیپ ها در نمونه برداری اول نسبت به نمونه برداری دوم به دلیل فرایند خوگرفتگی و تکمیل دوره بهاره سازی بیشتر بود. با توجه به این که این آزمایش در محدوده ده دمای زیر صفر انجام شد, انتخاب ژنوتیپ های متحمل به سرما از دقت بالایی برخوردار بود و می توان از آن ها در برنامه های اصلاحی استفاده کرد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    صادقی، آی تک، کاظمی اربط، حمداله، روستایی، مظفر، و فرح وش، فرهاد. (1389). بررسی تحمل به سرما در برخی از ژنوتیپ های زمستانه و بینابین گندم نان در شرایط مزرعه در مراغه. مجله به نژادی نهال و بذر (نهال و بذر)، 26-1(1)، 61-76. SID. https://sid.ir/paper/446652/fa

    Vancouver: کپی

    صادقی آی تک، کاظمی اربط حمداله، روستایی مظفر، فرح وش فرهاد. بررسی تحمل به سرما در برخی از ژنوتیپ های زمستانه و بینابین گندم نان در شرایط مزرعه در مراغه. مجله به نژادی نهال و بذر (نهال و بذر)[Internet]. 1389؛26-1(1):61-76. Available from: https://sid.ir/paper/446652/fa

    IEEE: کپی

    آی تک صادقی، حمداله کاظمی اربط، مظفر روستایی، و فرهاد فرح وش، “بررسی تحمل به سرما در برخی از ژنوتیپ های زمستانه و بینابین گندم نان در شرایط مزرعه در مراغه،” مجله به نژادی نهال و بذر (نهال و بذر)، vol. 26-1، no. 1، pp. 61–76، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/446652/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button