Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,171
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

390
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

5

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی مقاومت به خشکی در جو

صفحات

 صفحه شروع 547 | صفحه پایان 560

چکیده

 به منظور بررسی اهمیت نسبی صفات زراعی, میزان تاثیر مستقیم و غیرمستقیم آنها بر عملکرد دانه و مطالعه اثر خشکی بروی این صفات, 26 ژنوتیپ تحت شرایط دیم و فاریاب, در سال زراعی 82-1381 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران کشت شدند. بیست ویک صفت مرفولوژیک و زراعی اندازه گیری شدند. بین ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر تمامی صفات مورد ارزیابی شده اختلاف معنی داری مشاهده شد. بر اثر خشکی تعداد روز تا رسیدگی, ارتفاع ساقه, طول پدانکل, تعداد برگ, عملکرد دانه در تک بوته, وزن هزار دانه و شاخص برداشت کاهش یافت. ولی در مورد سایر صفات اثر خشکی معنی دار نبود (در نمودار پراکنش بارندگی و نیاز آبی گیاه مشخص است). همبستگی عملکرد دانه در تک بوته با ارتفاع ساقه, طول پدانکل, سنبلچه های کل, سنبلچه های بارور, تعداد برگ, بیوماس, وزن سنبله اصلی, وزن کل سنبله ها, متوسط تعداد دانه در سنبله, وزن هزار دانه, عملکرد کاه و کلش و شاخص برداشت مثبت و معنی دار بود. رگرسیون چند متغیره خطی نشان داد که در شرایط فاریاب شش صفت: بیوماس, عملکرد کاه و کلش, شاخص برداشت, متوسط تعداد دانه در سنبله, وزن هزار دانه و تعداد روز تا گلدهی تقریبا 98.8 درصد از تغییرات موجود در عملکرد دانه در تک بوته را در این ارقام توجیه می نماید و در شرایط دیم پنج صفت: متوسط تعداد دانه در سنبله, وزن هزار دانه, بیوماس, عملکرد کاه و کلش و شاخص برداشت تقریبا 97.7 درصد از تغییرات موجود در عملکرد تک بوته را در این ارقام توجیه می نماید. نتایج تجزیه علیت در شرایط فاریاب نشان داد که اثر مستقیم بیوماس و شاخص برداشت برروی عملکرد دانه در تک بوته مثبت و بالا می باشد. اثر غیر مستقیم صفات بر روی یکدیگر خیلی کم بود و تنها اثر غیر مستقیم متوسط تعداد دانه در سنبله و عملکرد کاه و کلش مثبت و بالا بود. در شرایط دیم نیز بیوماس بیشترین اثر مستقیم را بر روی عملکرد دانه در تک بوته داشت و سایر صفات اثرشان بصورت مستقیم بروی عملکرد دانه در تک بوته ناچیز بود. اما بجز شاخص برداشت اثر غیرمستقیم دیگر صفات: متوسط تعداد دانه در سنبله, وزن هزار دانه و عملکرد کاه و کلش بر عملکرد دانه در تک بوته از طریق بیوماس مثبت و بالا بود. نتایج حاصله از این تحقیق نشان داد که خصوصیاتی از قبیل عملکرد بیولوژیک (بیوماس), متوسط تعداد دانه در سنبله, وزن هزار دانه, عملکرد کاه و کلش و شاخص برداشت را می توان به عنوان شاخصهایی برای انتخاب ارقام با عملکرد بالا در شرایط دیم و فاریاب توصیه نمود. ولی ترتیب اثر این صفات در دو شرایط دیم و فاریاب شبیه هم نیست. نقش عملکرد بیولوژیک و عملکرد کاه و کلش در شرایط دیم کم رنگ تر می شود. (به این معنی است برای مثال ما نمی توانیم در شرایط دیم بوته های بزرگ با رشد رویشی زیاد داشته باشیم چون به دلیل تخلیه رطوبت در مرحله رشد زایشی با خشکی روبرو شده و عملکرد کاهش می یابد در صورتی که در شرایط آبی می توانیم با تولید بوته های بزرگ عملکرد را بالا ببریم).

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

کرمی، عزت اله، قنادها، محمدرضا، نقوی، محمدرضا، و مردی، محسن. (1384). ارزیابی مقاومت به خشکی در جو. علوم کشاورزی ایران، 36(3)، 547-560. SID. https://sid.ir/paper/450416/fa

Vancouver: کپی

کرمی عزت اله، قنادها محمدرضا، نقوی محمدرضا، مردی محسن. ارزیابی مقاومت به خشکی در جو. علوم کشاورزی ایران[Internet]. 1384؛36(3):547-560. Available from: https://sid.ir/paper/450416/fa

IEEE: کپی

عزت اله کرمی، محمدرضا قنادها، محمدرضا نقوی، و محسن مردی، “ارزیابی مقاومت به خشکی در جو،” علوم کشاورزی ایران، vol. 36، no. 3، pp. 547–560، 1384، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/450416/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا