مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

772
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

508
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی اثر محیط بر روی ترکیب پذیری لاین های کلزا از نظر صفات زراعی و کیفیت روغن

صفحات

 صفحه شروع 250 | صفحه پایان 260

چکیده

 ارزیابی لاین ها و بررسی ترکیب پذیری آن ها از مهم ترین و پرهزینه ترین مراحل تولید بذر هیبرید بوده که از طریق آن می توان والدین و تلاقی های برتر را شناسایی نمود. تلاقی های دای آلل از روی های متداول و کارا برای تعیین ترکیب پذیری لاین ها است. در اکثر تحقیقات انجام شده بررسی ترکیب پذیری دریک محیط (سال یا مکان) صورت گرفته است. هدف از این تحقیق, بررسی اثر محیط بر روی برآورد ترکیب پذیری لاین ها درصفات مختلف کلزا است. در این بررسی هفت لاین کلزا (Brassica napus L) به طور تصادفی انتخاب و در سال 1378 در تمامی حالات ممکن با یکدیگر تلاقی داده شدند. این دورگ ها در سال 1370 (محیط 1) و نیز در سال 1380 در دو تاریخ کاشت متفاوت (محیط 2 و 3) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تکرار بررسی شدند. 21 صفت شامل صفات زراعی و کیفیت روغن اندازه گیری شد. تجزیه واریانس مرکب ترکیب پذیری روی سه محیط نشان داد که ترکیب پذیری عمومی (GCA) والدین برای تمامی صفات بجز میزان اسید استاریک و نیز ترکیب پذیری خصوصی (SCA) دورگ ها برای تمامی صفات معنی دار است. این نتایج نشان داد که هر دو واریانس افزایشی و غالبیت (غیر افزایشی) در صفات تحت بررسی دارای اهمیت هستند. اثر متقابل محیط و ترکیب پذیری عمومی در تمامی صفات بجز میزان اسید استاریک و اثر متقابل محیط در ترکیب پذیری خصوصی برای تمامی صفات معنی دار بود یعنی ترکیب پذیری لاین ها و دورگ ها از محیطی به محیط دیگر متفاوت بود. برآورد اثرات ترکیب پذیری عمومی و خصوصی والدین و دورگ ها در سه محیط بر روی صفات مختلف از محیطی به محیط دیگر تغییر یافته و گاهی این تغییرات زیاد بود به طوری که با تغییر علامت برآوردها همراه بود. مجموعا در 11 مورد برآورد اثر GCA و 44 مورد برآورد اثر SCA در محیط های مختلف دارای اختلافات معنی دار بوده و با تغییر علامت اثرات همراه بود. اما برآورد اثرات ترکیب پذیری عمومی و خصوصی از طریق داده های ادغام شده (ادغام سه محیط) نتایج بهتر و دقیق تری را داشت. میانگین صفات تحت بررسی در والدین و دورگ ها درمحیط های مختلف نیز یکسان نبود واز آن جائی که انتخاب والدین و دورگ های برتر با استفاده از معیارهای اثرات ترکیب پذیری و میانگین صفات صورت می گیرد لذا گزینش والدین و دورگ های برتر بر اساس نتایج یک سال یا یک مکان همراه با ریسک بوده و ممکن است برنامه های اصلاحی را به نتایج مطلوب نرساند لذا بهتر است گزینش ها را بر اساس نتایج چند سال و یا مکان انجام داد. در این بررسی تلاقی های برتر از نظر عملکرد دانه و روغن, میزان اسید اروسیک روغن و میزان گلوکوزینولات کنجاله معرفی شدند و نتایج نشان داد که والد HNS9801 برای ایجاد هیبریدهایی با عملکرد دانه و میزان روغن بالا بسیار مهم بوده و در برنامه های اصلاحی آینده باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. هم چنین از نظر میزان گلوکوزینولات والد GSC3A00 و برای کمترین میزان اسید اروسیک والد TERI(OE)R983 ارزشمندترین بودند که در برنامه های اصلاحی برای کیفیت روغن باید مدنظر قرار گیرند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    پورداد، سیدسعید، و ساچان، جی.ان.. (1382). بررسی اثر محیط بر روی ترکیب پذیری لاین های کلزا از نظر صفات زراعی و کیفیت روغن . مجله علوم زراعی ایران، 5(4)، 250-260. SID. https://sid.ir/paper/57180/fa

    Vancouver: کپی

    پورداد سیدسعید، ساچان جی.ان.. بررسی اثر محیط بر روی ترکیب پذیری لاین های کلزا از نظر صفات زراعی و کیفیت روغن . مجله علوم زراعی ایران[Internet]. 1382؛5(4):250-260. Available from: https://sid.ir/paper/57180/fa

    IEEE: کپی

    سیدسعید پورداد، و جی.ان. ساچان، “بررسی اثر محیط بر روی ترکیب پذیری لاین های کلزا از نظر صفات زراعی و کیفیت روغن ،” مجله علوم زراعی ایران، vol. 5، no. 4، pp. 250–260، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/57180/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button