به منظور تعیین حد بحرانی عناصر غذایی کم مصرف آهن، منگنز، روی، مس و بر در خاک های زیر کشت گندم دیم در استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار (با احتساب شاهد) برای هر عنصر غذایی مورد مطالعه، در سه تکرار و به مدت چهار سال زراعی (81-1377) به اجرا درآمد. در مجموع تعداد مکان های اجرای آزمایش برای آهن 26، منگنز 25، روی 27، مس 26 و بر 17 مکان در تمامی مناطق مورد مطالعه بود. سطوح کودی برای آهن 0،5، 10 و 15 کیلوگرم سکوسترین آهن در هکتار، برای منگنز و روی 0، 5، 10 و 15 کیلوگرم منگنز یا روی خالص در هکتار به ترتیب از منابع سولفات منگنز و سولفات روی، برای مس 0، 2.5، 5 و 7.5 کیلوگرم مس خالص در هکتار از منبع سولفات مس و برای بر 0، 1.5، 3 و 4.5 کیلوگرم بر خالص در هکتار از منبع اسید بوریک بود. پس از مطالعه آزمون یکنواختی بین مکان های آزمایشی، مناسب ترین رابطه بین مقادیر آزمون خاک مربوط به عناصر غذایی کم مصرف مورد مطالعه و عملکرد نسبی دانه تعیین گردید که در مورد عناصر کم مصرف کاتیونی مناسب ترین مدل، معادله میچرلیش بود. حد بحرانی عناصر غذایی آهن، منگنز، روی و مس برای دستیابی به 90 درصد حداکثر عملکرد دانه با استفاده از معادله میچرلیش به ترتیب 8.8، 11.3، 0.88 و 1.8 میلیگرم بر کیلوگرم برای کل مناطق مورد مطالعه تعیین گردید. حد بحرانی بر از طریق معادله دیگری شبیه معادله میچرلیش (پایه لگاریتم طبیعی یا نپرین) 0.65 میلیگرم بر کیلوگرم در این مناطق تعیین گردید. در مجموع می توان چنین استنباط نمود که تعیین حد بحرانی عناصر غذایی کم مصرف از اولویت های تحقیقاتی برای کاربرد و توصیه کودهای آهن، منگنز، روی، مس و بر در گندم دیم می باشد، زیرا این حدود بحرانی می تواند اساسی در تشخیص نیاز و یا عدم نیاز به کاربرد این عناصر غذایی در خاک های مناطق مورد مطالعه بوده باشد.