Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,421
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

625
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

4

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تنوع ژنتیکی، قابلیت توارث همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی عملکرد دانه، اجزا آن و برخی صفات مورفو -فیزیولوژیک در گندم نان

صفحات

 صفحه شروع 86 | صفحه پایان 101

چکیده

 این پژوهش در سال زراعی 77-1376 در دو مزرعه در باجگاه و کوشکک استان فارس انجام گرفت. در هر مزرعه 25 ژنوتیپ گندم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مختلف ظاهری و فیزیولوژیکی در پنج مرحله نمونه برداری اندازه گیری شد. نمونه برداری ها در مراحل پنجه زنی (S1), رشد طولی ساقه (S2), ظهور سنبله و گلدهی (S3), خمیری شدن دانه (S4) و رسیدن کامل دانه (S5) انجام شد. پس از انجام تجزیه واریانس, صفاتی که دارای اثر معنی داری بودند از نظر همبستگی ژنوتیپی با عملکرد دانه, وراثت پذیری, ضریب تغییرات ژنوتیپی, ضریب تغییرات فنوتیپی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بالاترین وراثت پذیری مربوط به صفت تعداد سنبلچه در سنبله اصلی (h2=%80.14) و کمترین وراثت پذیری مربوط به صفت نسبت وزنی سنبله به ساقه اصلی در(h2=%1.05) S3  بود. وراثت پذیری عملکرد دانه %21.54 برآورد گردید. اکثر صفات اندازه گیری شده دارای ضریب تغییرات ژنوتیپی قابل ملاحظه ای بودند. عملکرد دانه با نسبت وزنی سنبله به ساقه اصلی در S5, تعداد دانه در سنبله اصلی, تعداد سنبلچه در سنبله وزنی سنبله به ساقه فرعی در S5, تعداد دانه در سنبله فرعی, تعداد سنبلچه در سنبله فرعی, تعداد سنبله در متر مربع, شاخص برداشت, تعداد کل پنجه در بوته, قطره ساقه (میانگره اول), قطر ساقه (میانگره دوم), وزن واحد طول ساقه, طول سنبله با ریشک, میزان جذب خالص در نمونه برداری سوم (NAR3) دوام سطح برگ در نمونه برداری سوم (LAD3) و دوام سطح برگ در نمونه برداری چهارم (LAD4) همبستگی ژنوتیپی مثبت و معنی دار, و با صفات وزن صد دانه, ارتفاع بوته, درصد پنجه های نابارور, طول سنبله بدون ریشک, سرعت رشد محصول در نمونه برداری دوم (CGR2), میزان جذب خالص در نمونه برداری دوم (NAR2) و سرعت رشد نسبی در نمونه برداری دوم (RGR2), همبستگی منفی و معنی داری داشت. در این آزمایش مهم ترین صفات افزایش دهنده عملکرد, تعداد دانه در سنبله اصلی و فرعی, تعداد سنبلچه در سنبله, قطر ساقه و وزن واحد, طول ساقه تشخیص داده شد. همین طور مشخص شد که کاهش در ارتفاع بوته و درصد پنجه های نابارور راه کاری موثر در کاهش افت عملکرد است. از بین شاخص های فیزیولوژیک نیز شاخص های, NAR3, LAD3 و LAD4 شاخص های موثری در افزایش عملکرد دانه بودند.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

سیاهپوش، محمدرضا، امام، یحیی، و سعیدی، عباس. (1382). تنوع ژنتیکی, قابلیت توارث همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی عملکرد دانه, اجزا آن و برخی صفات مورفو -فیزیولوژیک در گندم نان. مجله علوم زراعی ایران، 5(2)، 86-101. SID. https://sid.ir/paper/57200/fa

Vancouver: کپی

سیاهپوش محمدرضا، امام یحیی، سعیدی عباس. تنوع ژنتیکی, قابلیت توارث همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی عملکرد دانه, اجزا آن و برخی صفات مورفو -فیزیولوژیک در گندم نان. مجله علوم زراعی ایران[Internet]. 1382؛5(2):86-101. Available from: https://sid.ir/paper/57200/fa

IEEE: کپی

محمدرضا سیاهپوش، یحیی امام، و عباس سعیدی، “تنوع ژنتیکی, قابلیت توارث همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی عملکرد دانه, اجزا آن و برخی صفات مورفو -فیزیولوژیک در گندم نان،” مجله علوم زراعی ایران، vol. 5، no. 2، pp. 86–101، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/57200/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا