مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

4,860
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

1,302
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه برنج در استان های گیلان و زنجان و معرفی ارقام نسبتا مقاوم به بیماری

صفحات

 صفحه شروع 41 | صفحه پایان 52

چکیده

 بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه برنج یکی از مهم ترین بیماری های این محصول در مناطق برنج کاری سراسر دنیا خصوصا مشرق زمین می باشد و در کشور ایران نیز شیوع زیادی دارد. به منظور بررسی پراکنش, اهمیت و خسارت این بیماری در استان های گیلان و زنجان (اطراف رودخانه قزل اوزن) مزارع برنج کاری این مناطق در یک طرح ملی سه ساله (81-1379) مورد مطالعه قرار گرفت. برای شناسایی عامل بیماری, نمونه های آلوده شامل گیاه مشکوک همراه با ریشه و خاک اطراف ریشه, در دفعات مختلف جمع آوری و به آزمایشگاه بیماری شناسی گیاهی منتقل گردیدند. قطعاتی از ریشه و طوقه گیاهان آلوده پس از ضد عفونی سطحی روی محیط های کشت عمومی از جمله PDA, PPA و CLA منتقل شدند و برای رشد قارچ ها در اتاق کشت استاندارد نگه داشته شدند. برای جداسازی عامل بیماری از خاک اطراف ریشه, از محلول آب آگار (WA) استفاده شد و قارچ عامل بیماری چندین بار از خاک جداسازی گردید. بر اساس مطالعات میکروسکپی انجام یافته, زنجیری بودن میکروکنیدی ها و سایر خصوصیات تاکسونومیکی مانند قطر رشد کلنی در دمای 25˚C و 30˚C و رنگ کلنی در محیط کشت سیب زمینی, دکستروز, آگار (PDA), گونه عامل بیماری (Fusarium moniliforme Sheldon) تشخیص داده شد. بوته های آلوده گاهی رشدشان کند و حتی متوقف گشته و رنگ آن ها زرد و گاهی نیز طویل و باریک و خوشه ها یا بی دانه و یا دانه های ضعیف داشتند. این بیماری در بعضی مناطق مورد مطالعه خصوصا در استان زنجان که از ارقام گرده و چمپا به صورت مداوم کشت می گردید شدت زیادی داشت و خسارت عمده ای به مزارع وارد می نمود, که گاهی تا 80% برآورد می شد. کشت 8 رقم برنج در یک مزرعه آلوده به قارچ عامل بیماری در منطقه ماهنشان نشان داد که رقم بینام, کادوس و شفق آلودگی کمتری داشته و برای کشت در آن منطقه مناسب تر می باشند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    صارمی، حسین. (1384). بررسی بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه برنج در استان های گیلان و زنجان و معرفی ارقام نسبتا مقاوم به بیماری. علوم کشاورزی، 11(2)، 41-52. SID. https://sid.ir/paper/7645/fa

    Vancouver: کپی

    صارمی حسین. بررسی بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه برنج در استان های گیلان و زنجان و معرفی ارقام نسبتا مقاوم به بیماری. علوم کشاورزی[Internet]. 1384؛11(2):41-52. Available from: https://sid.ir/paper/7645/fa

    IEEE: کپی

    حسین صارمی، “بررسی بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه برنج در استان های گیلان و زنجان و معرفی ارقام نسبتا مقاوم به بیماری،” علوم کشاورزی، vol. 11، no. 2، pp. 41–52، 1384، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/7645/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button