مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,105
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

251
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

واکنش های زیستی شته روسی گندم (Diuraphis noxia (Mordvilko نسبت به چند رقم گندم در مرحله سنبل دهی

صفحات

 صفحه شروع 745 | صفحه پایان 753

چکیده

 شته روسی گندم که به عنوان یکی از آفات بسیار مهم غلات دانه ریز و به ویژه گندم شناخته شده است, جمعیت روبه گسترش داشته و وجود آن در سال های اخیر در کشور ایران و به ویژه مزارع غلات استان آذربایجان شرقی در سطح وسیعی گزارش شده است. واکنش های زیستی شته روسی گندم به منظور ارزیابی امکان وجود مقاومت یا حساسیت در پنج رقم از ارقام تجاری گندم به نام های الموت, الوند, زرین, سبلان و سرداری که بیشترین سطح زیر کشت را در استان آذربایجان شرقی به خود اختصاص داده اند, قبلا در مراحل پنجه زنی و ساقه رفتن در داخل گلخانه و نیز در سه مرحله از مراحل رشدی گندم در سطح مزرعه توسط نویسندگان مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این تحقیق واکنش های زیستی شته مزبور نسبت به ارقام گندم فوق الذکر در مرحله فنولوژیکی سنبل دهی مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایش ها در داخل گلخانه و در شرایط دمایی میانگین تکرارها 20.52±1.45oC و میاگین تکرارها رطوبت نسبی 70-55 درصد تحت رژیم نوری 14:10 انجام شد. آنتی بیوز احتمالی به منظور تعیین میزان مقاومت یا حساسیت ارقام در مقابل شته با بررسی میزان بقا و زنده مانی پوره ها, میانگین طول دوره تولید مثلی و در نتیجه با محاسبه نرخ افزایش ذاتی جمعیت (ارزش rm) تعیین گردید. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که از نظر طول دوره نشو و نمای پورگی, قدرت باروری شته ها و همچنین نرخ افزایش ذاتی جمعیت اختلاف معنی داری در سطح احتمال 5% بین ارقام وجود دارد. بر این اساس بیشترین و کمترین میانگین طول دوره نشو و نمایی پوره ها به ترتیب مربوط به رقم الوند (1.00±8.90) و سبلان (0.96±7.90) می باشد بیشترین و کمترین میانگین تعداد نتاج برای 10 و 15 روز اول دوره تولید مثلی به ترتیب در رقم سرداری (5.91±34.94 و 7.66±48.56) و الوند (9.36±24.56 و 13.67±36.67) مشاهده گردید. همچنین بالاترین میانگین نرخ افزایش ذاتی جمعیت (0.02±0.2636 و 0.02±0.2677) در رقم سرداری و پایین ترین آن (0.03±0.2174 و 0.03±0.2234) در رقم الوند دیده شد. نتیجه ی مطالعات و محاسبات مربوطه نشان داد که در مرحله سنبل دهی از بین ارقام مورد مطالعه, رقم سرداری نسبت به شته روسی گندم حساس بوده و ارقام الوند و زرین در مقایسه با سایر ارقام مقاوم تر می باشند و ارقام سبلان و الموت نیز نیمه مقاوم بودند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    کاظمی، محمدحسین، مشهدی جعفرلو، محمد، طالبی چایچی، پرویز، و شکیبا، محمدرضا. (1385). واکنش های زیستی شته روسی گندم (Diuraphis noxia (Mordvilko نسبت به چند رقم گندم در مرحله سنبل دهی. علوم کشاورزی، 12(4)، 745-753. SID. https://sid.ir/paper/7793/fa

    Vancouver: کپی

    کاظمی محمدحسین، مشهدی جعفرلو محمد، طالبی چایچی پرویز، شکیبا محمدرضا. واکنش های زیستی شته روسی گندم (Diuraphis noxia (Mordvilko نسبت به چند رقم گندم در مرحله سنبل دهی. علوم کشاورزی[Internet]. 1385؛12(4):745-753. Available from: https://sid.ir/paper/7793/fa

    IEEE: کپی

    محمدحسین کاظمی، محمد مشهدی جعفرلو، پرویز طالبی چایچی، و محمدرضا شکیبا، “واکنش های زیستی شته روسی گندم (Diuraphis noxia (Mordvilko نسبت به چند رقم گندم در مرحله سنبل دهی،” علوم کشاورزی، vol. 12، no. 4، pp. 745–753، 1385، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/7793/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button