مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,764
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

واکنش رقم ها پیاز خوراکی به تنش های شوری و خشکی در مرحله جوانه زنی و امکان استفاده از مواد شیمیایی برای بهبود جوانه زنی

صفحات

 صفحه شروع 95 | صفحه پایان 104

چکیده

 در این پژوهش اثرات تنش های شوری و خشکی بر ویژگی های جوانه زنی نه رقم پیاز خوراکی ویژه کشت در مناطق گرمسیر و همچنین اثر خیساندن بذر در مواد شیمیایی قبل از کاشت, بر افزایش مقاومت به این تنش ها در رقم تگزاس ارلی گرانو مورد مطالعه قرار گرفت. در آزمایش اول تیمارها عبارت بودند از شاهد (آب مقطر), محلول 25 میلی مول پلی اتیلن گلیکول 6000 (PEG) برای اعمال تنش خشکی و محلول 85 میلی مول کلرورسدیم برای اعمال تنش شوری. در آزمایش دوم بذرهای رقم تگزاس ارلی گرانو در محلول های 25 میلی مول PEG, 200 میلی گرم در لیتر اسیدجیبرلیک (GA3) و ترکیب آنها خیسانده شد و به مدت 21 روز در دمای 10 درجه سانتی گراد نگهداری شدند و سپس درصد و میانگین زمان جوانه زنی آن ها در تیمارهای شاهد, محلول 3.33 میلی مول PEG و محلول 170 میلی مول کلرورسدیم در سه مرحله (بلافاصله پس از پایان یافتن دوره خیساندن, یک هفته و دو هفته پس از پایان یافتن دوره) مطالعه گردید. بر اساس نتایج آزمایش اول, اثر منفی خشکی بر درصد جوانه زنی شدیدتر از اثر شوری بود ولی برای وزن خشک اندام هوایی و ریشه و طول ریشه اثر منفی شوری شدیدتر از خشکی بود. در اثر تنش ها درصد جوانه زنی رقم های "دسکس" و "میلکی" بسیار بالا و رقم "پی اکس" بسیار پایین بود. گر چه همبستگی معنی داری بین اثر دو تنش بر درصد جوانه زنی وجود داشت, ولی بعضی از رقم ها مانند "پریماورا" و "ساوانا" در شرایط شوری مقاوم تر از خشکی بودند. تفاوت رقم ها از نظر میانگین زمان جوانه زنی معنی دار بود, به طوری که رقم "پریماورا" بالاترین و رقم "ناستیک" پایین ترین میانگین زمان جوانه زنی را داشتند. همچنین تفاوت معنی داری از نظر وزن خشک اندام هوایی, وزن خشک ریشه و طول ریشه بین رقم ها مشاهده شد. نتایج آزمایش خیساندن بذر در مواد شیمیایی نشان داد که تیمارهای PEG و  PEG+GA3باعث افزایش معنی دار درصد جوانه زنی نسبت به شاهد گردیدند. بر همکنش مواد شیمیایی و دوره انبارداری (نگهداری در 4°C) نیز معنی دار بود, به طوری که چنانچه بذرها بی درنگ پس از دوره پیش تیمار (صفر هفته) مورد آزمایش قرار گرفتند تیمارهای  PEG, PEG + GA3 ,GA3 + PEG به طور معنی داری باعث افزایش درصد جوانه زنی نسبت به شاهد گردیدند, ولی اگر بذرها پس از یک و یا دو هفته انبارداری مورد آزمایش قرار گرفتند, فقط تیمار PEG +GA3 به طور معنی داری باعث افزایش درصد جوانه زنی نسبت به شاهد گردید. پیش تیمارهای خیساندن بذر باعث کاهش معنی دار میانگین زمان جوانه زنی در مقایسه با شاهد نیز گردید و اثر PEG از سایر تیمارها شدیدتر بود. این اثر مثبت پیش تیمارها در طول دوره انبارداری و همچنین در اثر تنش ها ثابت بود. با توجه به نتایج به دست آمده برای افزایش درصد جوانه زنی و همچنین افزایش سرعت جوانه زنی بذر پیاز رقم تگزاس, می توان از تیمارهای PEG و یا PEG+GA3 استفاده نمود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    آروین، محمدجواد، و کاظمی پور، نسرین. (1382). واکنش رقم ها پیاز خوراکی به تنش های شوری و خشکی در مرحله جوانه زنی و امکان استفاده از مواد شیمیایی برای بهبود جوانه زنی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران، 4(4-3)، 95-104. SID. https://sid.ir/paper/80929/fa

    Vancouver: کپی

    آروین محمدجواد، کاظمی پور نسرین. واکنش رقم ها پیاز خوراکی به تنش های شوری و خشکی در مرحله جوانه زنی و امکان استفاده از مواد شیمیایی برای بهبود جوانه زنی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران[Internet]. 1382؛4(4-3):95-104. Available from: https://sid.ir/paper/80929/fa

    IEEE: کپی

    محمدجواد آروین، و نسرین کاظمی پور، “واکنش رقم ها پیاز خوراکی به تنش های شوری و خشکی در مرحله جوانه زنی و امکان استفاده از مواد شیمیایی برای بهبود جوانه زنی،” مجله علوم و فنون باغبانی ایران، vol. 4، no. 4-3، pp. 95–104، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/80929/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی SID
    strs
    دانشگاه امام حسین
    بنیاد ملی بازیهای رایانه ای
    کلید پژوه
    ایران سرچ
    ایران سرچ
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا